YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/14341
KARAR NO : 2016/827
KARAR TARİHİ : 25.01.2016
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi (İş Mahkemesi sıfatıyla)
Taraflar arasındaki davada Milas 3. Asliye Hukuk ile Milas 1. Asliye Hukuk Mahkemelerince (İş Mahkemesi sıfatıyla) ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, haksız fiil nedeniyle tazminat istemine ilişkindir.
… 3. Asliye Hukuk Mahkemesince, uyuşmazlığın işçi işveren ilişkisinden kaynaklandığı gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
… 1. Asliye Hukuk Mahkemesi (İş Mahkemesi sıfatıyla) ise, taraflar arasında iş akdi bulunmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 1/2. maddesinde “Bu Kanun, 4. maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.
İş Mahkemeleri, 5521 sayılı Kanun ile kurulmuş olan istisnai nitelikte özel mahkemelerdir. 5510 sayılı Kanunun 101. maddesi bu Kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların İş Mahkemelerinde görüleceğini hükme bağlamıştır. Buna göre bir davanın iş mahkemesinde görülebilmesi için taraflar arasında işçi ve işveren ilişkisinin bulunması ve uyuşmazlığın bu ilişkiden kaynaklanması gerekmektedir.
Somut uyuşmazlıkta davacı vekili, müvekkilinin … … … …’de işçi olarak çalıştığını, davalı … … donatanı olduğu … isimli geminin rıhtımdan ayrılmak için kalkış manevrası yapmaya hazırlanırken … Limanında hizmet veren … isimli römorköre geminin rıhtımdan açığa doğru çekilmesi için halatını verdiğini, bu işe uygun olmayan standart dışı nitelikteki halatın koparak savrulduğunu ve rıhtımda bekleyen davacının başına çarparak yüzde 42,2 oranında maluliyetine neden olacak şekilde yaralanmasına sebebiyet verdiğini belirterek maddi ve manevi tazminata karar verilmesini talep etmiştir.
Buna göre, taraflar arasında işçi işveren ilişkisi bulunmadığı anlaşıldığından uyuşmazlığın … 3. Asliye Hukuk Mahkemesince görülüp çözümlenmesi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 25/01/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.