Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/12491 E. 2015/10975 K. 11.11.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/12491
KARAR NO : 2015/10975
KARAR TARİHİ : 11.11.2015

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 02/04/2015
NUMARASI : 2015/430-2015/325
DAVACILAR : E.. E.. – M.. K.. – C.. E..
DAVALILAR : K.. Otomotiv Turizm Emlak İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. – R.. Sigorta A. Ş. – O.. B..

Taraflar arasındaki davada Bursa 3. Asliye Hukuk ve Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, trafik kazasından kaynaklanan ölüm nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
Asliye Hukuk Mahkemesince, davanın sigorta hukukundan kaynaklandığı ve ticari dava olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Asliye Ticaret Mahkemesince ise, dava tarihine göre asliye ticaret ve asliye hukuk mahkemeleri arasında iş bölümü ilişkisi bulunduğu, davalı tarafça süresinde iş bölümü itirazında bulunulmadığı gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
İş bölümü itirazı yalnız ilk itiraz olarak ileri sürülebileceği hususu TTK’nın 5. ve HUMK’nın 187. (6100 sayılı HMK’nın 116. maddesi) maddelerinde düzenlenmiştir. İlk itiraz olarak ileri sürülmeyen iş bölümü itirazının mahkemece kabul edilmemesi gerekir. İş bölümü itirazının uygun bulunması halinde mahkemece dava dosyasının ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verilir. Gönderme kararı nihai bir karardır, mahkeme bu karar ile davada elini çeker, gönderme kararı ile dava sona ermez ve bu kararın temyizi kabil değildir. Yine, gönderme kararı usûlüne uygun şekilde verilmesi halinde (ilk itiraz olarak ileri sürülmesi ve mahkemece uygun görülmesi) gönderilen mahkemeyi bağlar ve gönderilen mahkeme bu davaya bakmaya zorundadır. Ancak, gönderilen mahkemenin davaya bakma zorunluluğu iş bölümü itirazının ilk mahkemede süresinde yapılması hali ile sınırlıdır.
TTK’nın 5/3. maddesine göre, “Bir davanın ticari veya hukukî mahiyeti itibariyle iş sahasına girip girmediği yalnız iptidai itiraz şeklinde taraflarca dermeyan olunabilir”.
TTK’nın 5/son maddesine göre ise, “Vazifesizlik sebebiyle dava dilekçesinin reddi halinde yapılacak muamelelere ve bunların tabi oldukları müddetlere dair usul hükümleri iş sahasına ait iptidai itirazın kabulü halinde de tatbik olunur.”
Somut olayda, dava tarihine göre asliye hukuk ve ticaret mahkemeleri arasında iş bölümü ilişkisi bulunduğu, davalılar tarafından süresinde iş bölümü ilk itirazında bulunulmadığı, iş bölümüne itirazda bulunulmadan verilen görevsizlik kararının bu nedenle bağlayıcı olmadığı anlaşılmakla, davanın Bursa 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince Bursa 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 11/11/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.