Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/12031 E. 2015/9218 K. 14.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/12031
KARAR NO : 2015/9218
KARAR TARİHİ : 14.10.2015

MAHKEMESİ : Bursa 6. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 05/05/2015
NUMARASI : 2015/380-2015/391

Taraflar arasındaki itirazın iptali davasında Bursa 6. Asliye Ticaret ve Bursa 4. Tüketici ile Bursa 6. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, davalı ile yapılan abonelik sözleşmesi uyarınca ödenmeyen fatura bedellerinin tahsili için başlatılan takibe vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
Asliye ticaret mahkemesince, taraflar arasında abonmanlık sözleşmesi bulunduğu, davaya bakmakla tüketici mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Tüketici mahkemesince, taraflar arasında 4077 sayılı Kanunun kapsamında belirtilen bir akdî ilişki bulunmadığı, genel mahkemelerin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ise; tarafların tacir olup ticari davalara bakmakla ticaret mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile tüketiciler ile satıcı ve üretici firma arasındaki mal ve hizmet alım satımından kaynaklanan anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması görevi tüketici mahkemelerine verilmiştir.
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 1. maddesinde Kanunun amacı; “…ekonominin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.” şeklinde belirtilmiştir. Aynı Kanunun 3/1-e bendinde “Tüketici; bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzelkişi” olarak tanımlanmıştır.
Bu duruma göre, tüketici sayılabilecek kişinin mal ya da hizmeti ticari faaliyeti dışında özel kullanım ya da tüketimi için talep etmesi gerekir. Özel amaçtan kastedilenin kişinin ticaret veya mesleği ile ilgili olmayan amaç olarak kabul edilmelidir.
Tüm anlatımlardan, 4077 sayılı Kanun ile bir mal ve hizmeti özel amaçlarla satın alarak onu günlük yaşamda tüketen kişinin (tüketicinin) korunması amaçlanmıştır. Tüketici, 4077 sayılı Kanundan yararlanmak için başvurduğunda uyuşmazlık tüketici mahkemesinde çözümlenecektir.
Somut olayda; davacının, tekstil ve dekorasyon işi ile uğraşan davalı şirketin aldığı telefon hatlarının kullanım bedelini ödemediği iddiasıyla davalı hakkında başlattığı icra takibine yapılan itirazın iptalini talep ettiği anlaşılmış olup, dava konusu satışın ticari ve mesleki faaliyet için yapıldığı, tarafların tüketici konumunda bulunmadıkları anlaşılmıştır. Davacı ve davalı tacir olup, taraflar arasında abonelik sözleşmesinin yapılmasına ve telefon hattının davalının ticari işletmesinin faaliyetleriyle ilgili olmasına göre ticari dava niteliğindeki uyuşmazlığın asliye ticaret mahkemesinde görülerek sonuçlandırılması gerekmektedir
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; Bursa 6. Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 14/10/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.