Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/11516 E. 2015/10049 K. 23.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/11516
KARAR NO : 2015/10049
KARAR TARİHİ : 23.10.2015

MAHKEMESİ : Ordu İş Mahkemesi
TARİHİ : 05/05/2015
NUMARASI : 2015/161 – 2015/280

Taraflar arasındaki işçi alacaklarının tahsili istemine ilişkin davada Giresun İş ve Ordu İş Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, davalıya ait firmada host olarak çalışan davacının, davalı tarafından haksız olarak işten çıkarıldığı iddiasıyla doğan işçilik alacaklarının tahsili istemine ilişkindir.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 5. maddesinde iş uyuşmazlıklarında yer itibari ile yetkili iş mahkemelerini belirlemiştir. Buna göre, “İş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın Türk Medenî Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz.”
İş mahkemesine açılan dava, dava tarihinde davalının ikametgâhının bulunduğu veya işçinin işini yaptığı yerdeki iş mahkemesi veya iş davalarına bakmakla görevli asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.
İş mahkemesinin yetkisi, kamu düzeni ile ilgili olduğundan, davalı tarafça süresinde yetki itirazı yapılmamış olsa bile, mahkeme tarafından bu husus kendiliğinden gözönünde bulundurulmalıdır. Bir başka anlatımla; hâkim, davanın her aşamasında yetki itirazını dikkate alabileceği gibi, kendisi de re’sen yetkisizlik kararı verebilir.
Davacı işçi, davayı işin yapıldığı yer mahkemesinde açabileceği gibi, davalının ikametgâhı (yerleşim yeri) mahkemesinde de açabilir. Tercih hakkı her durumda dava açana aittir.
Somut olayda, davacı işçinin yerleşim yerinin Giresun olduğu, Giresun Ticaret Müdürlüğünden gelen 02/01/2015 tarihli müzekkere yazısında davalı işveren M.. Ş..’ın şahıs işletmesinin Giresun ili içerisinde birden fazla şubesinin bulunduğu ve SGK kayıtlarına göre de davacının son çalıştığı iş yerinin “T.Düzü Mh., Otogar No: 4 GİRESUN” olduğu anlaşılmaktadır. Davacı işçi, davayı işin yapıldığı yer mahkemesinde açabileceği gibi davalının ikametgâhı (yerleşim yeri) mahkemesinde de açabilir. Tercih hakkı her durumda dava açana aittir.
İncelenen dosya kapsamına göre; davacının son çalıştığı iş yeri adresinin Giresun olduğu ve davayı burada açtığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, uyuşmazlığın Giresun İş Mahkemesinde görülüp çözümlenmesi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince Giresun İş Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 23/10/2015 gününde oy birliği ile karar verildi.