YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/7019
KARAR NO : 2014/7654
KARAR TARİHİ : 15.09.2014
MAHKEMESİ : Akçaabat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 19/12/2012
NUMARASI : 2010/386-2012/412
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar B.. A.. ve arkadaşları tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı Orman Yönetimi, davalılar adına tapuda kayıtlı E. Mahallesi . ada 1 parsel sayılı taşınmazın öncesinin ve eylemli durumunun orman sayılan yerlerden olduğu iddiasıyla tapu kaydının iptali ile orman niteliğiyle Hazine adına tescili istemiyle dava açmıştır.
Mahkemece davanın kabulüne, çekişmeli taşınmazın kadastro tesbitinin iptali ile orman niteliğiyle Hazine adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiş, hüküm davalılar B.. A.. ve arkadaşları tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
Mahkemece çekişmeli taşınmazın orman sayılan yerlerden olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş ise de, ulaşılan sonuç dosya içeriğine uygun düşmemektedir. Şöyle ki; çekişmeli taşınmazın ifrazen oluştuğu 307 sayılı parsel, 1954 yılında yapılan tapulamada Mayıs 1938 tarih 83 ve 85 numaralı tapu kayıtları uygulanmak suretiyle kişiler adına tespit edilmiştir. Aynı kök tapudan gelen ve çekişmeli taşınmaza komşu 199 ada 1 ve 198 ada 1 parsel sayılı taşınmazlar, halen kişiler adına özel mülk olarak tapuda kayıtlıdır. Hükme dayanak alınan orman bilirkişi raporunda çekişmeli taşınmazın 1963 tarihli memleket haritasında kısmen orman sayılan yeşil alanda kaldığı, 1978 tarihli hava fotoğrafı ile 1984 tarihli memleket haritasında orman sayılan yerlere isabet etiği ve halen üzerinde 40-50 yaşlarında orman ağaçları bulunduğu, bu nedenle orman sayılan yerlerden olduğu bildirilmiş ise de, dairenin iade kararı ile uygulatılan 1948 tarihli hava fotoğrafında ise çekişmeli taşınmaz açık alanda işaretlenmiş ve üzerinde seyrek halde bulanan ağaç ve ağaçcıklar topluluğunun daha sonra gelişerek orman niteliği kazandığı açıklanmıştır. 1948 tarihli hava fotoğrafındaki görünümde ve keşif gününde taşınmaz üzerinde olduğu belirlenen orman ağaçlarının yaşları dikkate alındığında tesbit tarihinde çekişmeli taşınmazın orman sayılmayan yerlerden olduğu anlaşılmaktadır.
Mahkemece öncesi orman sayılan yerlerden olmayan tapulu taşınmaza yönelik davanın reddine karar verilmesi gerekirken, kabulüne karar verilmesi usûl ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalıların temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatıranlara iadesine 18/09/2014 günü oy birliği ile karar verildi.