Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2014/568 E. 2014/2806 K. 04.03.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/568
KARAR NO : 2014/2806
KARAR TARİHİ : 04.03.2014

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki davadan dolayı yerel mahkemece verilen hüküm davalı … Yönetimi ile dahili davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Temyiz incelemesi yapılabilmesi için;
Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının 30/12/2013 tarih ve 9919 sayılı yazıları ile; Yargıtay’a elektronik ortamda gönderilen dosyalardaki tüm belgelerin taranarak sisteme aktarılması, dosyanın elektronik ortamda Yargıtay’a gönderilmesinin sağlanması, fizikî dosyanın ise gönderilmemesi gerektiği belirtilmiştir.
UYAP Bilişim Sisteminde, Yargıtay ve ilk derece mahkemeleri uygulamalarına, eş zamanlı olarak 13.12.2013 tarihinde yapılan güncelleme ile temyiz formunun hazırlanması ekranına “Tüm Evraklar Taranarak Eklenmiştir” seçeneği eklenmiştir. Bu seçenek ile temyiz incelemesi için Yargıtay’a gönderilecek dosyaların elektronik ortamda mı, fizikî ortamda mı gönderileceğinin kullanıcı tarafından belirlenmesi sağlanmıştır. Dosyadaki tüm evrakların taranmış olması durumunda, bu seçenek seçilerek işlem yapılması ve fizikî dosyanın Yargıtay’a gönderilmemesi; sair nedenlerle tüm belgeler UYAP sistemine aktarılamadığı takdirde ise, dosyanın Yargıtay’a elektronik ortamda gönderilmemesi yani temyiz formunun hazırlanması ekranına “Tüm Evraklar Taranarak Eklenmiştir” seçeneği seçilmeden dosyanın fizikî olarak gönderilmesi gerekmektedir.
Ancak, UYAP Bilişim Sisteminde yapılan incelemede; dava dosyasındaki tüm evraklar taranarak UYAP sistemine aktarılmadığı halde, dava dosyası UYAP Bilişim Sisteminde Dairemize “elektronik gelen dosyalar” ekranından gönderildiği anlaşılmaktadır. Ancak, tüm evrakların taranmış olması halinde fizikî dosyanın gönderilmemesi, aksi halde ise, “Tüm Evraklar Taranarak Eklenmiştir” seçeneği seçilmeden Daireye fizikî dosyanın gönderilmesi gerekmesine rağmen mahkemece belirtilen hususlara riayet edilmediği anlaşılmaktadır.
Elektronik ortamda sağlıklı bir temyiz incelemesi yapılabilmesi, dosyada bulunan tüm dilekçe ve evrakların mahkemece UYAP’a taranması ve UYAP ekranına aktarılması suretiyle mümkündür. Temyize konu dosyada bulunan evrakların elektronik ortamda bulunmaması ve evrakın türüne uygun taranmaması halinde temyiz incelemesinin yapılması olanaklı değildir.
Bu bağlamda;
a) Mahkemece elektronik ortama aktarılan dava dosyasının kontrolünün yapılarak UYAP’taki evrak kayıt ekranları kullanılarak evrakın türüne uygun olarak (Örneğin; dava dilekçesinin dava dilekçesi, cevap dilekçesinin cevap dilekçesi, delil listesinin delil listesi olarak, tutanak aslının tutanak aslı, tutanak örneğinin tutanak örneği, memleket haritası veya hava fotoğrafı çakıştırmaları ve kadastro paftalarının adlarıyla ve renkli olarak) kaydedilmesi ve dosyadaki tüm evraklar taranarak yukarıda belirtilen şekilde evrak türüne göre sisteme aktarılması halinde fizikî dosya Daireye gönderilmeden dosyanın elektronik ortamda temyiz incelemesi için Daireye gönderilmesi,
b) Şayet, dosyadaki tüm evraklar taranarak yukarıda belirtilen şekilde evrak türüne göre sisteme aktarılamadığı takdirde ise (fizikî imkânsızlık veya sair nedenler ile sağlıklı bir şekilde dosyayı tümden UYAP sistemine aktarma olanağı yok ise) UYAP Bilişim Sisteminde “Dosya Fiziki Gitmesi Zorunlu mu?” seçeneğinin seçilmesi, çıkan metin alanına, dosyadaki taranamayan evrakların, taranamama nedeni ve dosyanın fizikî gönderilme nedeninin bilgi olarak yazıldıktan ve temyiz formunun onay süreci tamamlandıktan sonra dosyanın fizikî olarak Daireye gönderilmesi,
lüzumu açıktır.
Yukarıda belirtilen hususlara göre işlem yapılabilmesi için dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine karar verilmesi uygun görülmüştür.
İade kararının bizzat mahkeme hâkimi tarafından titizlikle incelenerek dava ekonomisine aykırı düşecek şekilde yeniden yazışma ve yargılama giderlerine meydan verilmeksizin (aksi davranış işin sürüncemede kalmasına yol açacağından, ilgili personellerin sorumluluğunu doğurur) yukarıda belirtilen eksikliklerin bütünü ile yerine getirilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Ayrıca, dava dosyasının 6100 sayılı Kanunun geçici 3. maddesi atfıyla …M.K.’nun 433/3. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliğine uygun olarak tarih ve işlem sırasına göre düzenlenip, dizi pusulasına bağlandıktan sonra gönderilmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Değinilen eksiklikler giderilmek üzere, dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine 04/03/2014 günü oy birliği ile karar verildi.