Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2014/2694 E. 2014/5190 K. 06.05.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/2694
KARAR NO : 2014/5190
KARAR TARİHİ : 06.05.2014

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasında görülen dava sırasında davacılar vekili tarafından reddi hâkim yoluna başvurulmuştur.
Ret talebini inceleyen merci tarafından verilen kararın yazılı emir yoluyla bozulması davacılar vekili tarafından istenilmiş olmakla, gereği düşünüldü:

K A R A R

Taraflar arasında görülen dava sırasında davacılar vekili tarafından 13.12.2013 tarihli tarihli celsede sözlü beyan ile “…Hâkim tarafından tensip zaptındaki ara karar ile verilen keşif ara kararından rücû edilmesi nedeniyle tarafsızlığından şüphe duyulduğu ve ihsası reyde bulunulduğu…” gerekçesiyle reddi hâkim talebinde başvurulmuştur.
Reddedilen Hâkim … (…) ‘ın, talebin reddinin gerektiği yönündeki görüşü üzerine dosyayı inceleyen merci tarafından reddi hâkim talebinin REDDİNE ve ret talebinden bulunan davacı tarafın kötüniyetli olduğuna ilişkin delil bulunmadığından disiplin para cezası ile cezalandırılmasına yer olmadığına ilişkin verilen karar, davacılar vekili Dr. … tarafından yazılı emir yoluna başvurulmuştur.
HMK’nun geçici 3. maddesi atfı sonucu 1086 sayılı HUMK’nun 427/5. maddesinde düzenlendiği hali ile kanun yararına bozma hükümleri hâlen yürürlüktedir. Kanun yararına bozma, temyiz edilkmeksizin kesinleşen kararlara karşı getirilmiş olağanüstü bir kanun yolu niteliğinde bulunup, bu neviden kararlardaki hukukî aykırılıkların giderilmesi ve içtihat birlikteliğinin oluşturulması amacını taşımaktadır. Bu yola başvurulabilmesi için de hukuka aykırılığın ciddi boyutlara uluşması gerekmektedir.
Kanun yararına bozma olağanüstü kanun yoluna, aynı yasal düzenleme sonucu Adalet Bakanlığı’nın göstereceği lüzum üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gidilecektir. Bu nedenle, kanun yararına bozulması istemli dilekçeyi alan mahkemece ilgili dilekçe ve eki dosya Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmeli, Bakanlıkça yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda, merci tarafından verilen kararde ciddi bir hukuka aykırılık hali görülmesi halinde, kararın kanun yararına bozulması istemi Adalet Bakanlığı’nca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilerek, bu makam tarafından kararın bozulması için yazılı emir yoluna başvurulabilecektir.
Somut olayda, reddi hâkim talebi hakkında merci tarafından verilen karar 2004 sayılı İİK’nun 128/son maddesi uyarınca kesin olarak verilmiştir. HMK’nun geçici 3. maddesi atfıyla HMK’nun 36/A maddesi uyarınca esas hüküm bakımından temyiz yolu kapalı bulunan
dava ve işlerde hâkimin reddi istemi ile ilgili merci kararları kesin niteliktedir. Bu nedenle, davacılar vekilinin dilekçesinin kanun yararına bozma talepli olduğu anlaşıldığından, Dairemizce yapılacak işlem bulunmadığından, dosyanın merciye İADESİNE,
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, usûlüne uygun kanun yararına temyiz incelemesi yapılabilmesi için dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine 06/05/2014 günü oy birliğiyle karar verildi.