YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/1408
KARAR NO : 2014/2773
KARAR TARİHİ : 04.03.2014
MAHKEMESİ : Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 27/11/2013
NUMARASI : 2013/69 D.İş – 2013/69
Taraflar arasında görülen dava sırasında davalı tarafından reddi hâkim yoluna başvurulmuştur.
Ret talebini inceleyen merci tarafından verilen kararın Yargıtay’ca incelenmesi davalı tarafından istenilmiş olmakla, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Taraflar arasında görülen dava sırasında davalı tarafından 20.11.2013 havale tarihli dilekçe ile “…Hâkim hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna şikayette bulunulduğundan aralarında husumet oluştuğu…” gerekçesiyle reddi hâkim yoluna başvurulmuştur.
Reddedilen Hâkim …, reddi hâkim talebinin HMK’nun 41. maddesi gereğince geri çevrilmesine karar vermiş; ayrıca, bu kararın incelenmesi görüşü ile dosyayı merciine göndermesi üzerine, dosyayı inceleyen merci tarafından, hâkimin reddi isteminin reddine ve ret isteminde bulunan tarafın HMK’nun 42/4. maddesi uyarınca 2.000.- TL disiplin para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin verilen karar, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 41. maddesi uyarınca hâkimin reddi talebi; ret talebi süresinde yapılmamışsa, ret sebebi ve bu sebebe ilişkin inandırıcı delil veya emare gösterilmemişse ve son olarak ret talebinin davayı uzatmak amacıyla yapıldığı açıkça anlaşılıyorsa, kabul edilmeyerek geri çevrilir. Bu hâllerde ret talebi; toplu mahkemelerde reddedilen hâkimin müzakereye katılmasıyla; tek hâkimli mahkemelerde ise reddedilen hâkimin kendisi tarafından geri çevrilir.
Somut olayda; duruşma hâkiminin reddi talebi, H.M.K.’nun 41. maddesine göre yargılamayı yapan mahkeme hâkimi tarafından, bizzat değerlendirilmiş ve istem geri çevrilmiş, yargılamaya devam olunmuş, keşif ara kararı ile dosyanın yeniden bilirkişiye tevdiine ilişkin ara kararlar kurulmuş, ancak, reddi hâkim istemi incelenmek üzere dosya yine de merciye gönderilmiştir. Reddedilen hâkim tarafından H.M.K.’nun 41. maddesi uyarınca verilen geri çevirme kararları aleyhine, ancak, uyuşmazlığın esası hakkında verilen hükümle birlikte temyiz yoluna başvurulabileceği H.M.K.’nun 41/son fıkrasının âmir hükümlerinden olup, geri çevirme kararından sonra aynı ret talebi hakkında merci tarafından H.M.K.’nun 42. maddesi uyarınca yeniden inceleme yapılamaz. Bu nedenle, merci tarafından verilen karar, usûl ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 04/03/2014 günü oy birliği ile karar verildi.