YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/8837
KARAR NO : 2014/795
KARAR TARİHİ : 21.01.2014
MAHKEMESİ : Türkeli(Kapatılan) Kadastro Mahkemesi
TARİHİ : 17/09/2012
NUMARASI : 2011/29-2012/1
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı Orman Yönetimi tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
D.. K.. 207 ada 2 parsel sayılı 926 m2 yüzölçümündeki taşınmaz, bahçe niteliği ile davalılar adına tesbit edilmiştir.
Davacı Orman Yönetimi, taşınmazın orman sayılan yerlerden olduğu iddiasıyla dava açmış; mahkemece davanın reddine ve taşınmazın tesbit gibi tesciline karar verilmiş, hüküm davacı Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, kadastro tesbitine itiraza ilişkindir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde 3402 sayılı Kanunun 5304 sayılı Kanunla değişik 4. maddesine göre yapılan orman kadastrosu bulunmaktadır.
Mahkemece, çekişmeli taşınmazın orman sayılmayan yerlerden olduğu gerekçesiyle hüküm kurulmuş ise de yapılan araştırma ve inceleme hükme yeterli değildir.
Şöyle ki; hükme esas alınan orman bilirkişisi raporunda 207 ada 29 sayılı parselin incelendiği yazılıdır. Bir an için bunun maddî hatadan kaynaklandığı düşünülse bile, ayrıca, çekişmeli taşınmazın 1950 tarihli hava fotoğrafı ile 1960 tarihli memleket haritasında orman sayılmayan yerlerden olduğu, üzerinde 10-25 yaş arası kayın, meşe, akasya ağaçları bulunduğu bildirilmiş, ancak, sonuç olarak, bu eylemli durum hiç tartışılmadan, ormandan açma bulgusunun olmadığı ve orman sayılmayan yerlerden olduğu açıklanmıştır. Bu durumda, mahkemece hükme esas alınan orman bilirkişisi raporu kendi arasında çelişkilidir. Çelişki yöntemince giderilmeden karar verilemez. Bundan ayrı; taşınmaza komşu olan 207 ada 1 ve 3 sayılı parseller ile 103 ada 1 sayılı parsel de davalı olduğu halde, ilgili dava dosyalarının sonuçları araştırılmamış, kesinleşmişler ise hükmen oluşan tapu kayıtları getirtilmemiştir.
O halde; mahkemece yeniden yapılacak keşifte, öncelikle, dava konusu taşınmaz ve etrafını gösterir ve ilk defa o yerde grafik ya da fotogrametri yöntemiyle düzenlenen 1/5000 ölçekli arazi kadastro paftasının orijinal fotokopi örneği ile en eski tarihli memleket haritası ve hava fotoğrafları bulunduğu yerlerden istenerek, bu belgeler dava konusu taşınmaz ile çevresine uygulanıp, hava fotoğrafları ve dayanağı haritalar stereoskop aletiyle ve üç boyutlu olarak incelettirilip taşınmazın niteliğinin bu belgelerde ne şekilde görüldüğü belirlenmeli, komşu parsellerle ilgili dava dosyaları araştırılmalı, kesinleşmişler ise tapu kayıtları getirtilmeli, komşu parsellerin durumu da gözönünde bulundurularak taşınmazın orman bütünlüğü içinde kalıp kalmadığı değerlendirilmeli, bundan sonra elde edilecek sonuç çerçevesinde karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Orman Yönetiminin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 21/01/2014 günü oy birliği ile karar verildi.