YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/6416
KARAR NO : 2009/11006
KARAR TARİHİ : 30.06.2009
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
KATILAN DAVACI : …
Taraflar arasındaki elatmanın önlenmesi davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı Hazine, orman niteliği ile HAZİNE adına tapuda kayıtlı bulunan … Beldesi 4377 parsel sayılı taşınmaza, … Belediyesi tarafından üzerinde spor kompleksi, bina ve mucır tesisi yapılmak suretiyle işgal edildiğini ileri sürerek,dava konusu taşınmazdan davalının haksız el atmasının önlenmesi istemiyle dava açmış, yargılama sırasında …, davaya konu taşınmaz hakkında Of Asliye Hukuk Mahkemesinde 2004/181 Esas sayılı dosyasında Hazine ve Orman Yönetimine husumet yönelterek tapu kaydı ve zilyetlik nedenine dayanarak tapu iptali ve tescili ile, el atmanın önlenmesi davası açtığını, davanın henüz sonuçlanmadığını, ancak yine … aleyhine açtığı el atmanın önlenmesi davasının ise Of Asliye Hukuk Mahkemesinin 2007/79-19 sayılı kararıyla husumetten reddilerek kesinleştiğini ileri sürerek şahsi hak iddiasıyla davaya katılma dilekçesi sunmuştur.
Mahkemece davanın kabulü ile Teknik Bilirkişiler … …ve … …’ın 10.07.2008 tarihli raporunda dava konusu 4377 parsel sayılı taşınmazın (A), (B), (D), (E) ve (F) ile gösterilen toplam 22529,92 m2 yüzölçümündeki bölümlerine davalı belediyenin el atmasının önlenmesine ve bu alan üzerindeki yapılan tesislerin yıkılmasına, …’nun davaya konu taşınmazda … sıfatı bulunmadığından davaya katılma isteminin reddine karar verilmiş, hüküm davalı … vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, tapulu taşınmaza el atmanın önlenmesine ilişkindir.
İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye ve özellikle keşif sonucu düzenlenen bilirkişi raporunda taşınmazın orman niteliğinde Hazine adına tapuda kayıtlı bulunan … Beldesi 4377 sayılı parsel içinde kaldığının saptandığına, 6831 Sayılı Orman Yasasının 17. Maddesinin 3. fıkrasında yer alan (İptal fıkra: Anayasa Mah. 17/12/2002 tarih ve E. 2000/75, K. 2002/200; Yeniden düzenlenen fıkra: 17/06/2004 – 5192 S.K./1. md.), Savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atık su, petrol, doğalgaz, altyapı ve katı atık bertaraf tesislerinin; sanatoryum, baraj, gölet ve mezarlıkların; Devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesislerinin ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanın Devlet ormanları üzerinde bulunması veya yapılmasında kamu yararı ve zaruret olması halinde, gerçek ve tüzel kişilere bedeli mukabilinde … ve Orman Bakanlığınca izin verilebilir. Devletçe yapılan ve/veya işletilenlerden bedel alınmaz. Bu izin süresi kırkdokuz yılı geçemez. Bu alanlarda Devletçe yapılanların dışındaki her türlü bina ve tesisler iznin sona ermesi halinde eksiksiz ve bedelsiz olarak Orman Genel Müdürlüğünün tasarrufuna geçer. Söz konusu tesisler Orman Genel Müdürlüğü veya … ve Orman Bakanlığı ihtiyacında kullanılabilir veya kiraya verilmek suretiyle değerlendirilebilir. İzin amaç ve şartlarına uygun olarak faaliyet gösteren hak sahiplerinin izin süreleri; yer, bina ve tesislerin rayiç değeri üzerinden belirlenecek yıllık bedelle doksandokuz yıla kadar uzatılabilir. Bu durumda devir işlemleri uzatma süresi sonunda yapılır. Verilen izinler amaç dışında kullanılamaz.) hükmü gereğince,devlet ormanlarındaki tesisler için kamu yararı ve zaruret olması halinde,gerçek ve tüzel kişilere bedeli mukabilinde … ve Orman Bakanlığınca izin verilebileceğine göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine 30/06/2009 gününde oybirliği ile karar verildi.