Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2008/4205 E. 2008/6366 K. 24.04.2008 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2008/4205
KARAR NO : 2008/6366
KARAR TARİHİ : 24.04.2008

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasında görülen ortaklığın giderilmesi davası sırasında davalılar … ve … Işık 25.12.2007 günlü dilekçesiyle reddi hakim yoluna başvurmuştur.
Bu konuda verilen kararın Yargıtayca incelenmesi davalılar … ve … tarafından istenilmiş olmakla, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:

K A R A R

Davalılar … ve … , Sulh Hukuk Mahkemesinde 2007/136 E. sayılı dosyada görülmekte olan davanın yargılaması sırasında 25.12.2007 günlü dilekçelerinde “duruşmanın zamanında yapılmadığı, davacının korunduğu, tarafsız olmadığı” gerekçeleri ile reddi hakim talebinde bulunmuştur.
Red edilen Hakim …’in red talebinin yerinde olmadığı, davayı uzatmak amacıyla yapıldığı kabul edilerek dosyanın merci hakimliğine gönderildiği, merci hakimliğince ise, H.Y.U.Y.nın 35. maddesi gereğince takdir ve ifası için dosyanın sulh hukuk mahkemesine iade edilmesine karar verildiği, reddi hakim talebinin esastan incelenmediği, bu kararın red talebinde bulunan … ve … tarafından temyiz edildiği anlaşılmaktadır.
İncelenen dosya kapsamına göre, mahkemenin değerlendirmesi yerinde değildir. Şöyle ki; davalılar dilekçelerinde reddi hakim talebinde bulunmuş olup, sulh hukuk mahkemesi hakimince red talebi H.Y.U.Y.nın 35. maddesine göre geri çevrilmeden red talebinin yerinde olmadığına ilişkin görüş bildirmesi üzerine dosyayı inceleyen merci hakimliğinin talebi yalnızca H.Y.U.Y.’nın 35. maddesi uyarınca değerlendirilmesi gerektiği düşüncesi ile Reddi Hakim talebi hakkında bir karar verilmeden dosya reddedilen sulh hukuk mahkemesine iade edilmiştir.
Reddi hakim talebinin incelemesi hususundaki usul H.Y.U.Y.nın 28-35. maddeleri arasında belirtilmiş olup, merci hakimliğince reddi hakim talebinin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, reddedilen hakimin red konusundaki görüşü yanlış değerlendirilerek yazılı olduğu gibi herhangi bir karar verilmeden dosyanın sulh hukuk mahkemesine iadesine ilişkin karar usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalılar … ve … ‘ın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA 24.04.2008 günü oybirliği ile karar verildi.