Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2007/6047 E. 2007/7285 K. 04.06.2007 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2007/6047
KARAR NO : 2007/7285
KARAR TARİHİ : 04.06.2007

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi

Taraflar arasındaki tedbir istemine ilişkin davada … Aile ve … Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, 15/07/2005 tarihinde yayınlanıp yürürlüğe giren 5395 Sayılı Çocuk Koruma Yasası uyarınca hırsızlık suçundan süpheli yaşı küçük çocuklar hakkında tedbir alınması istemidir.
5395 Sayılı Yasanın 1. maddesi “Bu kanunun amacı, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çoçukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir”,
3. maddesinin a/1. maddesinde “Korunma ihtiyacı olan çocuk: bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuk”,
a/2. maddesinde “Suça sürüklenen çocuk, kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiası ile hakkında soruşturma veya kavuşturma yapılan ya da işlediği fiilden dolayı hakkında güvenlik tedbirine karar verilen çocuk” olarak tanımlanmış,
7. maddesinde “Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirlerin çocuk hakimi tarafından alınabileceğini,
11. maddesinde “Bu kanunda düzenlenen koruyucu ve destekleyiği tedbirler; suça sürüklenen ve ceza sorumluluğu olmayan çocuklar bakımından, çocuklara özgü güvenlik tedbiri olarak anlaşılır”,
15. maddesinin 3. bendi “Cumhuriyet Savcısı soruşturma sırasında gerekli görüldüğünde çocuk hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirlerin uygulanmasını çocuk hakiminden isteyebilir”
26. maddesinin 3. fıkrasında “mahkemeler ve çocuk hakimi bu kanunda ve diğer kanunlarda yer alan tedbirleri almakla görevlidir.
Geçici 1. maddesinin 4. bendinde de “Çocuk mahkemesi bulunmayan yerlerde bu mahkeme kurulup göreve başlayıncaya kadar korunmaya ihtiyacı olan çocuklar hakkında tedbir kararları görevli aile veya asliye hukuk mahkemesince alınır” açık yasa hükümleri mevcut olup; somut olayda, tedbir alınması istenilen yaşı küçük olan çocukların suçun şüphelisi olup,suçun mağduru olmadıkları anlaşılmakla, bu aşamada yetkili ve görevli mahkeme … 2. Asliye Ceza Mahkemesidir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerle; H.Y.U.Y.’nın 25. ve 26. maddeleri gereğince … 2. Asliye Ceza Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 04.06.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.