Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2006/11276 E. 2006/17336 K. 12.12.2006 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2006/11276
KARAR NO : 2006/17336
KARAR TARİHİ : 12.12.2006

MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi sıfatıyla)

Taraflar arasındaki orman kadastrosuna itiraz davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı Hazine vekili ve davalı … Yönetimi vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Davacı Hazine, 10.10.2001 günlü dava dilekçesi ile … Köyü 205 sayılı parselin tamamının Hazine adına tapuda kayıtlı olup orman sayılmayan yerlerden olduğu halde, yörede ilk defa yapılarak 27.04.2001 tarihinde ilan edilen orman kadastrosunda orman sınırları içine alındığını ileri sürerek, orman kadastro işleminin iptali ile taşınmazın orman sınırları dışına çıkartılmasını istemiştir. Mahkemece davanın reddine, dava konusu 205 parsel sayılı taşınmazın 63301 m2 yüzölçümündeki bölümünün Hükmi Şahsiyete Haiz … Üniversitesi Ormanı Sayılan Yerlerden Olduğunun Tespitine karar verilmiş, hüküm davacı Hazine vekili ile davalı … Yönetimi vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava dilekçesindeki açıklamaya göre dava, altı aylık süre içinde açılan orman kadastrosuna itiraz niteliğindedir.
Çekişmeli 205 parsel sayılı 69600 m2 yüzölçümlü taşınmazın tamamının Hazine adına tapuda kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır.
Davacı Hazine, adına tapuda kayıtlı bulunan taşınmazın orman sınırları içerisine alınan bölümüne ilişkin orman kadastrosunun iptali ile bu bölümün orman sınırları dışına çıkartılmasını istemektedir. Uzman bilirkişi raporuna göre, çekişmeli taşınmazın 63301 m2 yüzölçümündeki bölümünün, orman sınırları içerisine alınarak, … Devlet Ormanı II adı verilen ormanlık alanı oluşturduğu ve imar planında ağaçlandırılacak alan olarak ayrılan çekişmeli taşınmazın 63301 m2 yüzölçümündeki bu bölümünün 25 yaşlı karaçam ve sedir ağırlıklı ibreli ağaçlar ile muhtelif yapraklı orman ağaçlarıyla kaplı olduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece de, taşınmazın davaya konu orman sınırları içerisinde bulunan bu bölümünün, orman sayılan yerlerden olduğu kabul edilerek, orman kadastrosuna itiraz davasının reddine karar verildiği halde, dava dışına çıkılarak taşınmazın bu bölümünün Hükmi Şahsiyete Haiz … Üniversitesi Ormanı Sayılan Yerlerden Olduğunun Tespitine karar verilmiştir. 6831 Sayılı Yasanın 4. maddesinde ormanlar mülkiyet ve idare bakımından; a) Devlet ormanları, b)
-2-
2006/11276-17336

Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine ait orman, c) Hususi ormanlar olarak üçe ayrılmakta ve aynı yasanın 1. maddesinde de; tabii olarak yetişen ve emekle yetiştirilen ağaç ve ağaçcık toplulukları yerleri ile birlikte orman sayılacağı belirtilmektedir. Mülkiyeti Hazineye ait taşınmaz üzerinde tabii olarak yetişen veya emekle yetiştirilen ormanın (tesis edilen orman) Devlet Ormanı kabul edileceğinden, orman kadastrosu sırasında Devlet Ormanı olarak sınırlandırılması da yasaya uygundur. Açıklanan nedenlerle; mahkemece, Hazinenin davasının reddine dair verilen kararda bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Ancak, H.Y.U.Y.’nın 74. maddesinde sözü edilen isteğe bağlılık ilkesine uyulmadan ve davanın reddine ilişkin olarak verilen 1. bendi ile bağdaşmayacak şekilde hüküm kurulması isabetsizdir. Bu nedenle, hüküm fıkrasının 2. bendinde ” Dava konusu … İlçesi, … Köyünde yer alan 205 parsel sayılı Hazineye ait taşınmazın 63301 m2 yüzölçümündeki bölümünün Hükmi Şahsiyeti Haiz … Üniversitesi Ormanı Sayılan Yerlerden olduğunun tespitine” denilmesi doğru değil ise de, bu husus hükmün bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hüküm fıkrasının 2. bendinin karardan tamamen çıkartılmak suretiyle düzeltilmesine ve hükmün H.Y.U.Y.’nın 438/7. maddesine göre düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının Orman Yönetimine yükletilmesine, Hazineden harç alınmasına yer olmadığına 12/12/2006 günü oybirliği ile karar verildi.