Yargıtay Kararı 20. Ceza Dairesi 2018/2207 E. 2019/3282 K. 27.05.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2018/2207
KARAR NO : 2019/3282
KARAR TARİHİ : 27.05.2019

İNCELENEN KARARLA
İLGİLİ BİLGİLER
Mahkeme : GAZİANTEP Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi

Temyiz incelemesi; duruşmalı inceleme talebinde bulunan sanıklar müdafiinin yöntemine uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmaya gelmemesi ve geçerli bir mazeret de bildirmemesi nedeniyle duruşmasız olarak yapılmıştır.
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm sanıklar müdafii ve sanık … tarafından temyiz edilmekle, temyiz edenin sıfatı, başvurunun süresi, kararın niteliği ve temyiz sebeplerine göre dosya incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
… sayılı CMK’nın 288. ve 294. maddelerinde yer alan düzenlemeler ile CMK’nın 289. maddesinde sayılan kesin hukuka aykırılık halleri dikkate alınarak sanıklar müdafii ve sanık …’ın temyiz dilekçelerindeki; adli arama kararı bulunmadığına, delillerin hukuka aykırı olarak elde edildiğine, delillerin değerlendirilmesinde hata yapıldığına, sanık … hakkında tekerrür hükümlerinin uygulanmasının hukuka aykırı olduğuna dair temyiz sebeplerinin hükmün hukuki yönüne ilişkin olduğu belirlenerek anılan sebeplere bağlı olarak yapılan incelemede,
Olay tarihinde hakkındaki soruşturma tefrik edilen …’nin “Gülpınar Mahalesi … sokak no:43 Seyhan/Adana” adresindeki ikametinde uyuşturucu madde bulundurduğuna ilişkin alınan istihbari bilgi üzerine bu adreste arama yapılmasına dair Adana Sulh Ceza Hakimliği’nden 28.01.2018 tarihinde arama kararı alındığı, bahse konu evde arama yapılacağı sırada aynı sokak üzerinde 30 numaralı bina önünde bekleyen sanıklar …’ün kaçarak 30 numaralı binaya girdikleri, sanıkların ardından görevlilerin de binanın sokak kapısını zorlayarak açtıktan sonra bina içerisine girdikleri, pencereden kaçan sanıkların yakalananamadığı ancak evde yapılan aramada suça konu uyuşturucu maddelerin ele geçirildiği anlaşılmakla; CMK’nın 119. maddesindeki; “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler. Ancak, konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile yapılabilir. Kolluk amirinin yazılı emri ile yapılan arama sonuçları Cumhuriyet Başsavcılığına derhal bildirilir.” şeklindeki düzenleme gereğince konutta hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bululan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile arama yapılabileceği, CMK’nın 116-117 ve 119. maddelerine uygun şekilde “adli arama kararı” veya “yazılı adli arama emri” alınmadan yapılan arama neticesinde ele geçen maddelerin “suçun maddi konusu” ve “suçun delili” olarak hükme esas alınamayacağı gözetilerek, somut olayda 30 numaralı daire ile ilgili olarak, CMK’nın 116, 117 ve 119. maddelerine uygun şekilde alınmış “adli arama kararı” veya “yazılı adli arama emri” bulunup bulunmadığı araştırılarak sonucuna göre sanıkların hukuki durumlarının takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması,
Kanuna aykırı, sanıklar müdafiinin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi’nin istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararı hukuka aykırı bulunduğundan, … sayılı CMK’nın 302/2. maddesi uyarınca, BOZULMASINA, 28/02/2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren … sayılı Kanunun 8. maddesi ile değişik … sayılı CMK’nın 304/1. maddesi uyarınca dosyanın Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne; kararın bir örneğinin Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi’ne gönderilmesine, 27.05.2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.