Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2017/469 E. 2018/15030 K. 20.12.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/469
KARAR NO : 2018/15030
KARAR TARİHİ : 20.12.2018

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davalı erkek … vatandaşı olup, mahkemenin gerekçeli kararında , davalı erkeğin…’da işlemiş olduğu suç nedeniyle … Ceza Kanunu’nun 605. maddesi gereğince 5 yıl hapis ve 18.000 Euro para cezasıyla cezalandırıldığı ve…’da cezaevinde bulunduğu belirtilmiştir. Dava dilekçesi davalıya … Cumhuriyet savcısı aracılığı ile tebliğ edilmiş, davalıya ön inceleme tahkikat, sözlü yargılama duruşma gününü bildirir davetiye tebliğ edilmemiş, yokluğunda yargılamaya devam olunarak hüküm verilmiştir.
5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Kanun’un 10. maddesinde “Vesayet veya kısıtlılık kararı verilmesi veya sona erdirilmesi sebepleri, hakkında vesayet veya kısıtlılık kararının verilmesi veya sona erdirilmesi istenen kişinin millî hukukuna tâbidir. “ şeklinde düzenlenmiştir.
Davanın tarafları müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olayda hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler (HMK m. 27/1). Bu hak; yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını içerir.
O halde davalının hükümlü olup olmadığı, hükümlü ise vasisinin bulunup bulunmadığının araştırılması, vasisinin bulunması halinde davaya vasinin katılımının sağlanması, vasisinin bulunmaması halinde ise davalının milli hukuku çerçevesinde vasi tayin edilmesinin gerekip gerekmediğinin araştırılması gerekir. Hal böyle iken bu hususlar araştırılmaksızın ve davalı tarafa ön inceleme, tahkikat ve sözlü yargılama duruşma gününü bildirir davetiyede tebliğ edilmeden yargılamaya devam olunarak hukuki dinlenilme hakkını ihlal edecek şekilde işin esası hakkında karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 20.12.2018(Prş.)