Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2016/9963 E. 2018/973 K. 23.01.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/9963
KARAR NO : 2018/973
KARAR TARİHİ : 23.01.2018

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-davacı erkek tarafından kusur belirlemesi, yoksulluk nafakası ve kadın lehine hükmedilen manevi tazminat yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı-davacı erkeğin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Mahkemece davalı-davacı erkeğin daha fazla kusurlu olduğu kabul edilerek taraflarca karşılıklı açılan boşanma davalarının kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiş ise de; yapılan yargılama ve toplanan delillerden, davacı-davalı kadının dava dilekçesinde, erkeğin aşırı alkol aldığı ve yanında bardak kırdığı vakıalarına dayanmadığı, usulüne uygun şekilde dayanılmayan vakıanın diğer eşe kusur olarak yüklenemeyeceği fakat, tanık beyanlarıyla da sabit olduğu üzere, erkeğin kadına gıyabında, “aklını kullansaydı maaşımı alırdı, maaşım ona kalırdı, aptal, mal” diyerek hakaret ettiği anlaşılmaktadır. Davacı-davalı kadına yüklenen “alkol kullandığı” vakıasının, kadın tarafından temyiz edilmeyerek kesinleştiği anlaşılmaktadır.
Gerçekleşen bu durum karşısında evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olaylarda, tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Boşanma sebebiyle manevi tazminata hükmedilebilmesi için, tazminat talep eden tarafın kusursuz veya diğer tarafa göre daha az kusurlu olması gerekmektedir. Eşit kusurlu eş yararına tazminata hükmedilemez. Hal böyle iken mahkemece davalı- davacı erkeğin daha fazla kusurlu kabul edilmesi ve bu hatalı kusur belirlemesine göre davacı-davalı kadının manevi tazminat (TMK m. 174/2) isteğinin reddi gerekirken, yazılı şekilde kadın lehine manevi tazminata hükmedilmesi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 23.01.2018(Salı)

….