Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2016/5832 E. 2017/11094 K. 16.10.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/5832
KARAR NO : 2017/11094
KARAR TARİHİ : 16.10.2017

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-karşı davacı erkek tarafından kendi davasının reddi ve kadının davasının kabulü yönünden, davacı-karşı davalı kadın tarafından ise manevi tazminat talebinin reddi ile maddi tazminat talebinin miktarı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı-karşı davacı erkeğin davasının reddine yönelik temyiz itirazları yersizdir.
2-Davalı-karşı davacı erkeğin, kadının davasının kabulüne yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
Türk Medeni Kanununun 166/1-2 maddesi uyarınca boşanma kararı verilebilmesi için evlilik birliğinin ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenmeyecek derecede sarsıldığının sabit olması gerekir. Mahkemece, davalı-karşı davacı erkek tam kusurlu kabul edilerek erkeğin davasının reddine, davacı-karşı davalı kadının davasının kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiş ise de; yapılan yargılama ve toplanan delillerden; erkeğe kusur olarak yüklenen davranışlardan sonra tarafların bir araya geldikleri anlaşılmaktadır. Bu durumda davacı-karşı davalı kadının, davalı-karşı davacı erkekten kaynaklanan kusurlu
davranışları affettiği en azından hoşgörü ile karşıladığının kabulü gerekir. Affedilen veya hoşgörü ile karşılanan olaylar boşanma davasında taraflara kusur olarak yüklenemez. Gerçekleşen bu durum karşısında davalı-karşı davacı erkeğin de boşanmaya sebep olacak nitelikte kusurlu bir davranışı ispatlanamamış olup davacı- karşı davalı kadının davasının da reddi gerekirken, delillerin takdirinde hataya düşülerek yetersiz gerekçe ile boşanmaya karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, 2. bentte gösterilen bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatıranlara geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 06.10.2017(Pzt.)