YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/24697
KARAR NO : 2017/7862
KARAR TARİHİ : 21.06.2017
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı kadın tarafından, tamamı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı-karşı davalı kadın ve davalı-karşı davacı erkek tarafından Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi (şiddetli geçimsizlik) sebebine dayalı olarak boşanma davası açılmış, mahkemece, her iki davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiştir. Hükmün davacı-karşı davalı kadın tarafından temyizi üzerine Dairemizce “Mahkemece, kısa kararda davalı-karşı davacı erkek yararına hükmedilen manevi tazminata boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren yasal faiz işletilmesine karar verildiği halde, gerekçeli kararda davalı-karşı davacı erkek yararına hükmedilen maddi ve manevi tazminatlara boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren yasal faiz işletilmesine karar verilerek kısa kararla, gerekçeli karar arasında çelişki yaratıldığı” gerekçesi ile bozulmuş, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, karar verilmiştir.
Mahkemece, bozmaya uyularak yeniden yapılan yargılama sonucunda davacı-karşı davalı kadının davasında boşanma kararı daha önce temyiz edilmeksizin kesinleştiğinden ve infaz edildiğinden boşanma yönünden her iki davanın da konusu kalmadığı bu yönüyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş, davacı-karşı davalı kadın yararına tedbir nafakasına hükmedilmiş, yoksulluk nafakasının reddine, davalı-karşı davacı erkek yararına maddi ve manevi tazminata hükmedilmiş ancak yeniden hüküm kurulması zorunlu olan tarafların boşanma davaları ve fer’ilerine yönelik hüküm kurulmamıştır. Mahkemece verilen ilk hüküm kısa karar, gerekçeli karar çelişkisi yönünden bozulduğundan tamamen ortadan kalkmış olup, kesinleşen bir yönün varlığından söz edilemez. Bu sebeple tarafların boşanma davaları hakkında olumlu ya da olumsuz olarak bir karar verilmemesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 21.06.2017 (Çrş.)