Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2016/16516 E. 2018/5336 K. 19.04.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/16516
KARAR NO : 2018/5336
KARAR TARİHİ : 19.04.2018

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma-Ziynet Alacağı

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-davalı erkek tarafından, kusur belirlemesi, kadın lehine hükmedilen nafakalar, maddi ve manevi tazminat ile ziynet alacağı davası yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-davalı erkeğin aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Ziynet davalarında kadın tarafından talep edilen tüm ziynetlerin dava tarihi itibariyle bedelleri hesaplanarak bunlardan hangilerinin sunulan delillerle (Düğün CD’si, düğün fotoğrafı ya da ispata yarar başkaca bir delille) varlığının tespit edildiği de ayrı ayrı belirtilmek suretiyle, bilirkişi tarafından raporun düzenlenmesi gerekir. Ne var ki eldeki davada ziynetler yönünden alınan rapor açıklanan unsurları ihtiva etmediği gibi, bilirkişi tarafından fotoğraflarda talep edilen ziynetlerin varlığının sabit olduğu ancak gram ve adetlerinin tam tespit edilemediği beyan edilerek sadece kadının talebi doğrultusunda hesaplama yapılmış, sunulan deliller dikkate alınmaksızın, ya da alındı ise de bu husus rapora yansıtılmaksızın, dolayısıyla talep edilenlerden tamamının ya da bir kısmının varlığının tespit edildiğini kavramaya açık bir şekilde hazırlanmamıştır. Bu haliyle ziynetler yönünden alınan bilirkişi raporu denetime elverişli değildir. O halde, mahkemece yapılacak iş açıklanan sebepler dikkate alınarak ve fotoğraf üzerinde ayrıntılı inceleme yapılması suretiyle yeniden bilirkişi raporu düzenlettirilmesinden ibarettir. Gerçekleşen bu durum karşısında, mahkemece, eksik hazırlanan ve bu haliyle de hakkaniyetli bir denetim olanağı sunmayan bilirkişi raporu esas alınarak yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre ziynet alacağı davasının esasına yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 19.04.2018