Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2015/4290 E. 2015/18181 K. 12.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/4290
KARAR NO : 2015/18181
KARAR TARİHİ : 12.10.2015

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma-Ziynet ve Çeyiz Eşyası Alacağı
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı tarafından; lehine hükmolunan maddi tazminat, manevi tazminatın miktarı ile reddedilen ziynet ve çeyiz eşyası alacağı yönünden, davalı-karşı davacı tarafından ise; her iki boşanma davası ve fer’ileri yönüden
temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle, davacı-karşı davalı lehine 15.000,00 TL maddi tazminata (TMK.md.174/1) hükmolunmasına rağmen hükümde 15,00 TL yazılmasının mahallinde düzeltilebilir maddi hata niteliğinde olduğunun anlaşılmasına göre, tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı-karşı davalı kadın ziynet eşyalarının düğünün akabinde kendisinden alınıp bozdurularak düğün borçları, davalıya ait kooperatif ödemeleri ve özel harcamalar için harcandığını iddia etmiş, davalı erkek ise ziynetlerin bir kısmının kadın tarafından kendi arabasının kredi borcunun ödenmesi için bozdurulduğunu kalanının ise kadın da bulunduğunu ve giderken götürdüğünü savunmuştur. Mahkemece, kadının son olarak evi terk ettiği tarih itibariyle ziynetlerin götürülmesine engel olunduğunu, zorla elinden alındığını, daha önce götürme fırsatı elde edemediğini ispatlayamadığı ve davalı-karşı davacının ziynetlerin kadında olduğu konusunda yemin ettiği gerekçesiyle ziynet eşyası alacağının reddine karar verilmiştir. Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden ve özellikle de davacı-karşı davalı tanıkları Şebnem ve Hatice’nin beyanlarından davacı-karşı davalıya düğünde takılan ziynet eşyalarının düğünün hemen arkasından davalı-karşı davacının annesi tarafından alındığı ve sonrasında da bozdurularak düğün ve ev eşyaları masrafları ile davalı-karşı davacının kooperatif borcuna harcandığı anlaşılmaktadır. Düğünde takılan ziynetler kadına ait olup, davalı-karşı davacı tarafından bunların bozdurulduğu anlaşıldığından, davacı-karşı davalının ziynetlere yönelik talebinin kabulü gerekirken, davacı-karşı davalının yemin deliline dayanmadığı ve ispatlanan vakıalarla ilgili yemin teklif edilemeyeceği gözetilmeksizin ispatlanamadığı gerekçesiyle reddi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.12.10.2015(Pzt.)