Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2015/24265 E. 2017/3458 K. 28.03.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/24265
KARAR NO : 2017/3458
KARAR TARİHİ : 28.03.2017

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm taraflarca boşanma davalarının kabulü, ayrıca kadın tarafından ziynet alacağı davasının reddi yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1- Tarafların boşanma davasına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesinde;
Mahkemece, davacı-davalı kadın yararına hükmolunan tedbir ve yoksulluk nafakası konusunda kısa karar ile gerekçeli karar arasında çelişki yaratılmıştır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 294/3. maddesi uyarınca, hükmün tefhimi, her halde hüküm sonucunun duruşma tutanağına geçirilerek okunması suretiyle olur. Gerekçeli karar, tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamaz. (HMK m.298/2) Buna göre, telhim edilen hüküm sonucu yanlış da olsa, gerekçeli kararın, tefhim edilen hüküm sonucuna uygun düzenlenmesi gerekmektedir. Yanlışlık ancak temyiz/kanun yoluna başvurulması ve kararın bozulması halinde düzeltilebilir. Tefhim edilen ve duruşma tutanağına geçirilen hüküm sonucu ile gerekçeli karar arasındaki aykırılık diğer yönler incelenmeden tek başına bozma sebebi olur. O halde mahkemece yapılacak iş, 10.04.1992 tarihli 7/4 sayılı içtihadı birleştirme kararı gözetilerek yeniden karar oluşturmaktan ibarettir.
2-Davacı-davalı kadının ziynet alacağına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesinde;
Mahkemece; “ziynet eşyalarının kadının elinden alındığına dair tanıklarının görgüye dayalı bilgilerinin olmadığı” gerekçesiyle kadının ziynet alacağı davasının reddine karar verilmiş ise de; yapılan yargılama ve toplanan delillerden; kadına ait 4 adet bileziğin erkek tarafından evin yaptırılması sırasında alındığı ve iade edilmediği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre kadının ziynet alacağı talebinin dört adet bilezikle sınırlı olmak üzere kabulü gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 1. ve 2. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, 1 nolu bentte yer alan bozma sebebine göre tarafların boşanma davaları ve boşanmanın fer’ilerine yönelik, 2 nolu bentte gösterilen bozma sebebine göre ise davalı-davacının vekalet ücretine yönelik temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 28.03.2017 (Salı)