Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2015/1926 E. 2015/16933 K. 30.09.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/1926
KARAR NO : 2015/16933
KARAR TARİHİ : 30.09.2015

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma ve Ziynet Eşyası Alacağı

Taraflar arasındaki “boşanma” ve “karşı boşanma” davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-karşı davalı (…) tarafından, kusur belirlemesi, diğer taraf yararına hükmedilen nafaka ve tazminatlar yönünden; davalı-karşı davacı (…) tarafından ise, kocanın boşanma davası, lehine hükmedilen nafaka ve tazminatların miktarı ile ziynetlerin reddedilen bölümü yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-karşı davalı(nın) tüm, davalı-karşı davacı(nın) ise aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Türk Medeni Kanununun 166/1-2 maddesi uyarınca boşanma kararı verilebilmesi için evlilik birliğinin, ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenmeyecek derecede temelinden sarsıldığının sabit olması gerekir. Oysa dinlenen davacı-karşı davalı tanıklarının sözlerinin bir kısmı Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesinde yer alan temelinden sarsılma durumunu kabule elverişli olmayan beyanlar olup, bir kısmı ise, sebep ve saiki açıklanmayan ve inandırıcı olmaktan uzak izahlardan ibarettir. Davalı-karşı davacının kusuru ispatlanamamıştır. Bu itibarla davacı-karşı davalının, davasının reddi gerekirken, delillerin takdirinde hataya düşülerek yetersiz gerekle ile boşanmaya karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
3-Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır. Bu durumda ziynet eşyalarının iade edilmemek üzere erkeğe verildiğinin, kadının isteği ve onayı ile bozdurulup harcandığının kanıtlanması halinde erkek almış olduğu ziynet eşyalarını iadeden kurtulur.
Somut olayda davalı- karşı davacı, dava konusu yaptığı ziynetlerin, eşi tarafından araba alınmak amacıyla bozdurulduğunu belirterek ziynetlerin aynen iadesini veya bedelinin tahsilini istemiştir. Davacı-karşı davalı ise, küçük altınların bozdurulup balayına gidildiğini, geri kalan ziynetlerin ise kadın tarafından giderken yanında götürüldüğünü iddia etmiştir. Davalı-karşı davacı (kadın) tanıkları, kadına takılan ziynetlerin erkek tarafından bozdurularak bir kısmı ile borçlarının ödendiğini, bir kısmı ile de araba alındığını beyan etmişlerdir. Toplanan tüm deliller birlikle değerlendirildiğinde, davalı-karşı davacının ziynetlerinin evliliğin devamı sırasında erkek tarafından alındığının ve kadına iade edilmediğinin kabulü gerekir. Davalı-karşı davacının bu iddiası kanıtlandığına göre, ziynet eşyalarına ilişkin talebinin tamamının kabulüne karar verilmesi gerekirken, kısmen kabulü doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz ilam harcının temyiz eden Tokcan’a yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna 123.60 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatıran Kıymet’e geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.30.09.2015