Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2015/15095 E. 2016/6309 K. 29.03.2016 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/15095
KARAR NO : 2016/6309
KARAR TARİHİ : 29.03.2016

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı, dava dilekçesinde; “taraflar arasında uzunca bir süredir anlaşmazlık olduğunu, ortak hayatın çekilmez hale geldiğini, boşanma protokolünü imzaladıklarını” belirterek, anlaşmalı boşanmalarına karar verilmesini istemiştir. Davalı ise, 05.12.2014 tarihli ön inceleme duruşmasında “boşanmayı ve davayı kabul etmediğini, nafaka konusunda mutabakat olmadığını, kendisi için tazminat talebi olduğunu bildirmiştir.
Mahkemece, “tarafların boşanma hususunda anlaşamadıkları, anlaşmalı boşanma koşulları oluşmadığı ve davacının dava dilekçesinde başkaca delile de dayanmadığı anlaşılmakla” şeklindeki gerekçe ile davanın reddine karar verilmiştir.
Davalı ile boşanma ve fer’i sonuçlarında anlaştıklarını belirterek anlaşmalı boşanma davası (TMK m. 166/3) açan davacının, dava dilekçesinde, evlilik birliğinin sarsılmasına dayanak vakıaları bildirmesi gerekmediği gibi, böyle bir vakıa bildirmiş olsa bile bunun hangi delillerle ispat edileceğine ilişkin bir delil bildirmesi de gerekmez. O halde davalının anlaşmalı boşanma talebine karşı çıkmasıyla dava kendiliğinden çekişmeli hale gelmiştir (TMK m. 166/1-2). Açıklanan sebeple mahkemece taraflara iddia ve savunmalarının dayanağı bütün vakıalarının sıra numarası altında açık özetlerini içeren beyan ile iddia ve savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın ispatını sağlayacak delillerini sunmak ve dilekçelerin karşılıklı verilmesini sağlamak üzere süre verilip ön inceleme yapılarak tahkikata geçildikten sonra usulüne uygun şekilde gösterilen deliller toplanarak gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.29.03.2016(Salı)