Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2015/1453 E. 2015/15479 K. 10.09.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/1453
KARAR NO : 2015/15479
KARAR TARİHİ : 10.09.2015

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava dilekçesi, davalıya 22.05.2013 günü tebliğ edilmiş, davalı süresinden sonra 12.12.2013 tarihinde icra edilen ön inceleme duruşmasında verdiği cevap dilekçesinin deliller kısmının ikinci bendinde tanık deliline dayanarak “isimlerinin daha sonra bildireceğini” belirtmiştir. Delil, çekişmeli hususların ispatı için gösterilir. Çekişmeli hususlar ise ön inceleme duruşmasında tespit edilir (HMK.m. 140/1). Tarafların anlaştıkları ve ayrıştıkları hususlar tespit edilmeden delil göstermeleri beklenemez. Şu halde, taraflar kural olarak en geç tahkikatın başına kadar delil gösterebilir ve sunabilirler. Mahkemece, 12.12.2013 günü ön inceleme duruşması yapılmış, yapılan duruşma sonucu verilen 4 numaralı ara kararıyla ” …ön inceleme aşamasına kadar tanık isim ve adreslerinin hangi konuda dinleneceği hususunun zorunlu olduğu” gerekçesiyle davalı yanın tanık isimlerini bildirme talebinin reddine karar verilmiştir. 03.06.2014 tarihli duruşmada tanık dinletme talebini yineleyen davalının bu talebi de “savunmanın genişletilmesi kapsamında” değerlendirilerek reddedilmiştir. Davalı 28.01.2014 tarihli dilekçesi ile tüm tanıklarının isimlerini, bir kısmının da adreslerini bildirmiş, mahkemece, savunmanın genişletilmesi kapsamında bulunduğundan bahisle, dinlenilmelerine ilişkin talep ret edilerek, davalının tanıkları dinlenilmeden karar verilmiştir. Ön inceleme duruşması ve sonrasında davalıya, cevap dilekçesinde tanık deliline dayandığı gözetilerek, tanıklarının isim ve adreslerini bildirmesi için verilmiş bir kesin süre bulunmadığına göre; adresleri bildirilmeyen tanıklarının adreslerini bildirmesi ve gerekli olan masrafın yatırılması için davalıya kesin süre verilmesi, verilen kesin süre içinde gereğinin yerine getirilmesi halinde, bildirilen tanıkların usulünce çağrılıp dinlenmesinden sonra, tüm deliller birlikte değerlendirilerek hasıl olacak sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Bu husus nazara alınmadan, eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.10.09.2015 (Per.)