YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/1256
KARAR NO : 2015/15184
KARAR TARİHİ : 09.09.2015
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma-Nafaka
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-davalı erkek tarafından, kusur belirlemesi, nafakalar velayet ve kendisinin reddedilen manevi tazminat isteği yönünden, davalı-davacı kadın tarafından ise kusur belirlemesi, kişisel ilişki düzenlemesi, reddedilen manevi tazminat talebi ile nafakalar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Toplanan delillerden davalı-davacı kadının birlik görevlerini yerine getirmediği, kıskanç tavırlar sergileyerek eşini devamlı kontrol altında tutma isteğine karşılık, davacı-davalı erkeğin de birlik görevlerini yerine getirmediği, eşine şiddet uyguladığı, güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu ve eşini müşterek haneden kovduğu anlaşılmaktadır. Tespit edilen kusurlu davranışlar karşısında evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olaylarda davacı-davalı erkek daha ağır kusurlu bulunduğuna göre davalı-davacı kadın yararına manevi tazminata (TMK md. 174/2) hükmedilmesi gerekirken tarafların eşit kusurlu bulundukları gerekçesiyle reddi doğru olmamıştır.
3-Velayeti davalı-davacı anneye verilen 03.10.2012 doğumlu müşterek çocuk …ile davacı-davalı babası arasında her ayın ilk hafta sonu için öngörülen yatılı kişisel ilişki dışındaki, ayın 2 ve 4. pazar günlerini de babasıyla birlikte geçirmesine dair karar anne bakımına muhtaç bir çağda olan çocuğun gelişimi açısından uygun olmadığı gibi annenin velayet hakkını kullanmasına da engel teşkil edecek niteliktedir. Müşterek çocuk ile davacı-davalı baba arasında daha uygun şekilde kişisel ilişki kurulması için hükmün bu yönden bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2 ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatıranlara geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 09.09.2015 (Çrş)