YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/14214
KARAR NO : 2014/24277
KARAR TARİHİ : 01.12.2014
MAHKEMESİ :İstanbul Anadolu 3. Aile Mahkemesi
TARİHİ :01.04.2014
NUMARASI :Esas no:2010/1030 Karar no:2014/284
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece davalı (kadın) ağır kusurlu kabul edilerek boşanmaya karar verilmiş ise de; yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, davalı (kadın)’ın eşine hakaret ve beddua ettiği, buna karşılık davacı (koca)’nın da müşterek çocuğa karşı aşırı baskıcı davrandığı ve eşine fiziksel şiddet uyguladığı anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu olaylara göre boşanmaya sebep olan olaylarda; tarafların eşit derecede kusurlu olduklarının kabulü gerekir. Davacı (koca)’nın boşanma davası yönünden Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi koşulları gerçekleşmiş olup boşanma davasının kabulü sonucu itibarıyla doğrudur. Açıklanan nedenlerle davalı (kadın)’ın bu yöne ilişkin temyiz itirazlarının reddi ile boşanmaya ilişkin hükmün gerekçesi değiştirilmek suretiyle onanmasına karar verilmesi gerekmiştir (HUMK md. 438/son).
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple boşanma hükmünün kusura ilişkin gerekçesi değiştirilmek suretiyle ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 123.60 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 01.12.2014 (Pzt.)
(Muhalif)
Davacının, mahkemece kabul edilen kusurlu davranışları yanında ayrıca birlik görevlerini de yerine getirmediği anlaşılmaktadır. O halde, boşanmaya sebep olan olaylarda davacı (koca), davalı (kadın)’a göre ağır kusurludur. Mahkemece davalı (kadın)’ın ağır kusurlu kabulü ve bu yanılgılı kusur belirlemesine bağlı olarak, davalı (kadın)’ın maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddi doğru olmamıştır. Hükmün bu sebeple bozulması gerektiğini düşündüğümden sayın çoğunluğun düzelterek onama kararına katılmıyorum.