YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/19133
KARAR NO : 2012/24792
KARAR TARİHİ : 16.10.2012
MAHKEMESİ Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Evliliğin İptali
Yukarıda tarihi, konusu ve tarafları gösterilen hükmün; bozulmasına dair Dairemizin 14.6.2012 gün ve 11502-16250 sayılı ilamıyla ilgili karar düzeltme isteminde bulunulmakla, evrak okundu, gereği düşünüldü;
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 1.10.2011 tarihinde yürürlüğe girmiş ise de, bu Kanuna 6217 sayılı Kanunla ilave edilen geçici 3. maddenin (1.) bendinde, Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başlama tarihine kadar, 1086 sayılı Kanunun kanun yollarına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına devam olunacağı hükme bağlandığından, karar düzeltme talebinin incelenmesi gerekmiştir.
Temyiz ilamında yer alan açıklamalara göre Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 440. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uygun olmayan karar düzeltme isteğinin REDDİNE, aynı Kanunun 442/3. maddesi gereğince; bu maddede gösterilen para cezasının miktarı 5252 sayılı Kanunun 4. maddesiyle artırıldığından ve aynı yasanın 7. maddesiyle; ceza, idari para cezasına dönüştürüldüğünden, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17. maddesinin 7. fıkrasıyla da idari para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, önceki yıl uygulanan miktarın, o yıl için belirlenmiş olan yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı öngörülmüş olmakla, bu suretle hesaplanan 203.00 TL. idari para cezasının ve Harçlar Kanunu uyarınca alınması gerekli 43.90 TL. ilam harcının karar düzeltme talep edene yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna, oyçokluğuyla karar verildi. 16.10.2012 (salı)
KARŞI OY YAZISI
Davacı, 14.9.2007 tarihinde davalı ve iştirakçileri tarafından Sarıgöl ilçesi Yeşiltepe köyündeki annesinin evinden cebren kaçırılmış, 19.9.2007 tarihinde İlçe Jandarma kararkoluna götürülüp teslim edilmiştir. Bu süre içinde yerleşim birimlerinden uzak, değişik mekanlarda, tamamıyle davalının hakimiyeti altında tutularak özgürlüğünden yoksun bırakılmış, teslim edilmeden iki gün önce 17.9.2007 tarihinde …’nin Buldan ilçesinde, ilçeye getirilen … köyü muhtarı tarafından bir fotoğrafçıda nikahları kıyılmıştır. Kaçırılmasından sonra davacının, davalı ve kaçırma suçuna iştirak edenler tarafından tehditle ve korkutularak davalı ile cinsel ilişkiye zorlandığı, bu zorlama sonucu cinsel ilişkinin gerçekleştiği, davalının artık bir başkasıyla evlenme şansının kalmadığı ruh hali ve çaresizlik içinde davalı ile evlenmeye razı olduğu anlaşılmaktadır. Olayların açıklanan gelişimi içinde davacının evlenme iradesinin, her türlü etki ve baskıdan uzak, tamamıyle hür bir ortamda oluştuğunu kabul etmeye olanak yoktur. Davacının, her şey olup bittikten sonra Cumhuriyet savcısına 20.9.2007 günü “…her şey rızam ve talebim doğrultusunda oldu…” demiş olması, beyanının aksi yönündeki deliller çürütülmedikçe ve aktin icra edildiği mekan ve evlendirme memurunun kendi yetki alanı dışında işlem yapmış olması gözetildiğinde, ne kendi rızasıyla kaçtığını ve ne de evlenmeye serbest iradesiyle razı olduğunu gösterir. Bu bakımdan Türk Medeni Kanununun 151’nci maddesindeki butlan sebebi gerçekleşmiştir. Yerel Mahkemenin evlenmenin iptaline karar vermesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Davacının karar düzeltme talebinin açıklanan sebeple kabulüne, Dairemizin bozma kararının kaldırılmasına, yerel mahkeme kararının onanmasına karar verilmesi gerekir. Bu sebeple sayın çoğunluğun görüşüne iştirak etmiyorum.