YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/14826
KARAR NO : 2012/23693
KARAR TARİHİ : 08.10.2012
MAHKEMESİ :Antalya 5. Aile Mahkemesi
TARİHİ :22.12.2010
NUMARASI :Esas no:2009/1482 Karar no:2010/1379
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dava, davalılar A..ve O..M…yönünden erginlerin birlikte evlat edinilmesi (TMK.md.313), E..T..yönünden ise küçüklerin birlikte evlat edinilmesi (TMK.md.305) istemine ilişkindir. Davacıların çocukları olmamış ve 1973 yılında N.. ve A…’yi birlikte evlat edinmişlerdir.
Erginlerin evlat edinilmesi varsa altsoyun rızasına bağlıdır (TMK.md.313 birinci cümle). Türk Medeni Kanununun 316.maddesine göre evlat edinmeye, ancak esaslı sayılan her türlü durum ve koşulların kapsamlı biçimde araştırılmasından, evlat edinen ve edinilenlerin dinlenilmelerinden ve gerektiğinde uzmanların görüşünün alınmasından sonra karar verilir. Araştırma ile özellikle evlat edinen ve edinilenin kişiliği, sağlığı, karşılıklı ilişkileri, ekonomik durumları, evlat edinenin eğitme yeteneği, evlat edinmeye yönelten sebepler ve aile ilişkileri ile bakım ilişkilerindeki gelişmelerin açıklığa kavuşması gerekir.
Davacıların alt soyu durumunda olan A.., duruşmada açıkça evlat edinmeye rızasının bulunmadığını belirtmiştir. Ayrıca dinlenen tanık beyanları ve toplanan deliller, evlat edinilmek istenenler A.., O..M.. ve E.. T…’nın diğer evlatlık N…nin çocukları ve dolayısıyla davacıların torunları olmaları nedeniyle yakın ilişki içinde olduklarını doğrulamakta ise de; evlat edinilmek istenenlerden ergin olanların davacılarla beş yıl birlikte yaşadıklarını veya küçükken beş yıl süreyle bakılıp eğitildiklerini, evlat edinilecek küçük yönünden de evlat edinme amacıyla bir yıl süreyle bakılıp , eğitildiğini kanıtlamaya yeterli değildir.
Toplanan delillerden şartları oluşmayan evlat edinme davasının reddine karar vermek gerekirken kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aylan olup bozmayı gerektirmiştir.
2-Kabule görede; bilindiği üzere, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 315. maddesi gereğince evlatlık ilişkisi mahkeme kararı ile kurulacağından, mahkemece davacılar tarafından evlat edinilmesine şeklinde karar verilmesi gerekirken, evlat edinilmesine izin verilmesine şeklinde karar verilmesi de doğru görülmemiştir.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukanda 1. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 08.10.2012 (Pzt.)