Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2011/7192 E. 2011/19661 K. 24.11.2011 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/7192
KARAR NO : 2011/19661
KARAR TARİHİ : 24.11.2011

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVACI (Vasi) :…
VASİ ADAYI
KISITLI
DAVA TÜRÜ :Vasinin Değiştirilmesi
Davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
… Sulh Hukuk Mahkemesince, 16.5.2007 tarihinde verilen kararla; 1953 doğumlu …’nin Türk Medeni Kanununun 405. madddesi gereğince akıl hastalığı sebebiyle kısıtlanmasına, adı geçene …’nın vasi olarak atanmasına karar verilmiştir.
Atanan vasi, 15.3.2010 tarihinde vesayet makamına başvurarak “görev süresinin dolduğunu” ileri sürüp görevden alınmasına, kısıtlıya bir başkasının vasi atanmasına karar verilmesini istemiş; vesayet makamınca; talebin kabulüne …’nın vasilikten alınmasına, kısıtlıya kardeşi …nin vasi olarak atanmasına karar verilmiştir. Buna göre vesayet makamının kararı, görev süresi uzatılmayan vasinin görevden alınmasına ve kısıtlıya yeni vasi atanmasına; temyiz isteği de; atanan yeni vasinin, vasilik görevinden kaçınma sebeplerine ilişkindir.
Türk Medeni Kanununun 422. maddesi gereğince; vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden itibaren on gün içinde kaçınma hakkının kullanabilir. Vesayet makamı kaçınma sebeplerini yerinde görürse, yeni bir vasi atar, yerinde görmediği takdirde , bu konudaki görüşüyle birlikte gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildirir. (m.422/3) Şu halde, atanan vasinin vasilikten kaçınma sebeplerini inceleme görevi, öncelikle vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesine; onun kaçınma sebeplerini yerinde görmemesi halinde ise “denetim makamı” sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesine aittir. Öyleyse, atanan vasinin, vasilik görevinden kaçınma sebeplerine ilişkin dilekçenin görev yönünden reddine, yukarıda yapılan açıklama çerçevesinde kaçınma sebeplerinin öncelikle vesayet makamınca incelenmesi, vesayet makamının bu sebepleri yerinde görmemesi halinde görüşüyle birlikte evrakı “denetim makamı” sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesine göndermesi ve bu konuda nihai kararın denetim makamınca verilmesi için dosyanın mahalli mahkemesine iadesine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeple temyiz dilekçesinin görev yönünden reddi ile dosyanın yukarıda açıklanan doğrultuda gereği yapılmak üzere mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,oybirliğiyle karar verildi. 24.11.2011 (prş)