YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2010/9385
KARAR NO : 2011/11947
KARAR TARİHİ : 11.07.2011
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Satışa İzin
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Vasi, vesayeti altındaki kısıtlının ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir kısım taşınmazlarının satışı için izin istemiş, isteğin reddine karar verilmiştir.
Vesayet organları, vesayet daireleri ile vasi ve kayyımlardır. (TMK.md.396) Kamu vesayeti, vesayet makamı ve denetim makamından oluşan vesayet daireleri tarafından yürütülür. (TMK.md 397/1) Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı ise, asliye hukuk mahkemesidir.(TMK. md. 397/2) Kanun koyucu, kamu vesayetinde; vesayet organı olan vasiler ile vesayet daireleri ve vesayet dairesi olan sulh ve asliye mahkemesi arasında bir hiyerarşi kurmuştur. Vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesi, vasinin eylem ve işlemlerine karşı (TMK. md. 461/1); denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesi de , sulh hukuk mahkemesinin kararlarına karşı şikayet ve itiraz mercidir. (TMK.md. 461/2) İlgililer vesayet makamının, vesayetin idaresiyle ilgili olarak aldığı kararlara karşı, tebliğ gününden başlayarak on gün içinde itiraz edebilirler. Denetim makamı, gerektiğinde duruşma da yaparak bu itirazı karara bağlar. ( TMK. md. 488) Bu bakımdan, vesayet makamının vesayetin yönetimiyle ilgili olarak aldığı kararlar, yargısal olarak temyiz edilebilir nitelikte olan kararlardan değildir. O halde, dilekçenin görev yönünden reddi ile bu hususta denetim makamınca bir karar verilmek üzere dosyanın geri çevrilmesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeple dilekçenin görev yönünden reddi ile dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE oybirliğiyle karar verildi. 11.07.2011 (Pzt.)