Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2010/22300 E. 2012/2199 K. 09.02.2012 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2010/22300
KARAR NO : 2012/2199
KARAR TARİHİ : 09.02.2012

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 09.02.2012 günü temyiz eden davalı … ile vekilleri gelmediler. Karşı taraf davacı … vekili Av. … geldi. Huzurda bulunan davacı vekili söz aldı: Biz davamızdan feragat ediyoruz buna ilişkin dilekçemizi de ibraz ediyoruz dedi. Beyanı okundu imzası alındı. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davacı tarafın davadan feragat beyanının yetkili mahkemece nazara alınacağının anlaşılmasına göre yerinde bulunmayan temyiz isteğinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine peşin alınan harcın mahsubuna ve 73.90 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, oyçokluğuyla karar verildi.09.02.2012 (Prş)

(Muhalif)
KARŞI OY YAZISI
Davacı vekili, mürafaada, “davadan feragat ettiğini” bildirmiştir. Davadan feragat, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (6100 s. HMK. m. 311). Bunun sonucu olarak, feragat beyanının açıklanmasından itibaren boşanma davası ortadan kalkmış ve derdestlik vasfını kaybetmiştir. Feragat halinde mahkemenin vereceği karar, sonuç doğurmuş olan feragat beyanını tespitten ibaret olup, bu karar verilinceye kadar davanın hukuki varlığını devam ettirdiğini söylemek olanağı yoktur. Aksinin kabulü, sonuç doğurmuş olan feragata rağmen davanın derdest olduğunun kabul edilmesi anlamına gelir ki, bu durum feragatin hasıl ettiği “kesin hüküm” sonucu ile bağdaşmaz. Bu bakımdan “davacı vekilinin davadan feragat ettiği “gözetilerek bir karar verilmek üzere hüküm bozulmalıdır. Bu sebeple değerli çoğunluğun onama görüşüne katılmıyorum.