Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2009/12051 E. 2009/16587 K. 05.10.2009 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/12051
KARAR NO : 2009/16587
KARAR TARİHİ : 05.10.2009

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Vasi Tayini

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre vasi atanma kararının esasına yönelik temyiz itirazları yersizdir.
2-Velayet hakkı münhasıran çocukların ana ve babasına aittir. (TMK.md.335) Velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. (TMK.md.404) Kısıtlanmalarına karar verilen küçüklerin dedelerinin “velayeti altına ” alınmasına şeklindeki hüküm yasaya aykırıdır.Ancak bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden kararın bu bölümünün Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
3-Vasinin şahsına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
Türk Medeni Kanununun 422. maddesi gereğince vasinin sıfatına karşı yapılan itirazları veya vasinin ileri sürdüğü kaçınma sebeplerini (özürleri) inceleme görevi öncelikle vesayet makamı olan Sulh Mahkemesine, onun kabul etmemesi halinde denetim makamı olan Asliye Mahkemesine aittir. (5133 S.K. md.2-3, TMK.md.397) Öyle ise vasinin şahsına yönelik itiraza ilişkin dilekçenin görev yönünden reddiyle, yukarıda açıklanan kurallar çerçevesinde değerlendirilip, vesayet makamınca itiraz ve özür nedenleri yerinde görülmediği takdirde buna ilişkin kararla birlikte evrakın denetim makamına gönderilmesine ve denetim makamınca bu konuda kesin bir karar verilmek üzere dosyanın mahalline geri çevrilmesine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan hüküm bölümündeki 2. bendin son satırındaki “…’nin velayeti altına alınmalarına” ifadesinin çıkartılmasına, yerine “…’nin vasi atanmasına” ifadesinin yazılmasına, hükmün bu bölümünün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple bu şekilde DÜZELTİLEREK, vesayetin aslına yönelik diğer kısımların l. bentte açıklanan nedenle ONANMASINA, vasinin şahsına itiraza yönelik temyiz yönünden ise 3. bentte gösterilen sebeple dosyanın mahal mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, oybirliğiyle karar verildi.05.10.2009