Yargıtay Kararı 2. Hukuk Dairesi 2007/2383 E. 2007/16281 K. 22.11.2007 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2007/2383
KARAR NO : 2007/16281
KARAR TARİHİ : 22.11.2007

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre yerinde bulunmayan bütün temyiz isteğinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine,peşin alınan harcın mahsubuna, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 22.11.2007 Prş.
KARŞI OY YAZISI
Davacı koca tarafından evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle (TMK m. 166 f. I) boşanma davası açılmıştır
Davacı koca 2.11.2006 günlü oturumda kendisine verilen süreye rağmen “delil bildirmeyeceğini” imzalı beyanı ile açıklamıştır.
Aynı oturum “ekonomik durum” araştırmasının sonucu beklenmiş olup daha sonra gelen yazı cevabında iki polis memuru tarafından düzenlenen 14.11. 2006 günlü tutanak ile davalının gayriresmi evli olduğu bildirilmiştir.
Daha önce gönderilen 8.8.2006 günlü zabıta araştırmasında ise bu yönde bir bilgi yer almamıştır.
Delil bildirme sürecinin sonlanması yanında varlığı kabul edilse bile davadan sonra gerçekleşen olaylar ancak yeni bir boşanma davasına dayanak yapılabileceği için hükme esas alınamayacağından değerli çoğunluğun “farklı görüşüne” katılmıyorum.

KARŞI OY YAZISI
Davacı, mahkemece verilen süreye rağmen delil bildirmemiştir.
Hükme esas alınan, iki polis memuru tarafından düzenlenen 14.11.2006 tarihli tutanakta yer alan “davalının gayri resmi evli olduğuna” ilişkin bilginin kimden alındığı belirtilmemiş, bu bilginin dayanağı gösterilmemiştir. Başka delillerle desteklenmeyen, dayanağı da gösterilmeyen polis tutanağı esas alınarak boşanma hükmü kurulamaz. Sözü edilen tutanak tek başına vicdani kanaat oluşturucu nitelikte değildir. Evlilik birliğini temelinden sarsan olgular yeterince kanıtlanamamıştır. İsteğin reddi gerekirken, yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Açıklanan sebeple, yerel mahkeme kararının bozulması düşüncesiyle, sayın çoğunluğun onama görüşüne katılmıyorum.