YARGITAY KARARI
DAİRE : 2. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2007/12907
KARAR NO : 2008/5839
KARAR TARİHİ : 22.04.2008
MAHKEMESİ :Vize Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :28.03.2007
NUMARASI :Esas no:2005/163 Karar no:2007/225
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün * duruşmalı temyiz eden N..A.. vekili Av. A.. H..C..ve karşı taraf temyiz eden E..A..vekili Av. A..A.. E..geldi.Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle * toplanan delillere göre eşine şiddet uygulayan ve güven sarsıcı davranışlarda bulunan davacı-davalı kocanın boşanmaya neden olan olaylarda ağır kusurlu olmakla birlikte, davalı-davacı kadının da sürekli hakaret etmesi nedeniyle Türk Medeni Kanununun 166/2. maddesi koşullarının gerçekleşmesine göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Türk Medeni Kanununun 174/2 maddesi, boşanmaya sebebiyet vermiş olan olaylar yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan tarafın, kusurlu olandan manevi tazminat isteyebileceğini öngörmüştür. Toplanan delillerden evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda tazminat isteyen * davalı-davacı kadının ağır yada eşit kusurlu olmadığı, bu olayların kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır. O halde mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları (TMK. 4 BK. 42,43,44,49) dikkate alınarak * davalı-davacı kadın yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir. Bu yönün dikkate alınmaması doğru görülmemiştir.
3-Davalı-davacı kadının maddi tazminat talebi konusunda faiz isteği bulunmadığı nazara alınmadan, hükmedilen maddi tazminat için faize karar verilmesi de doğru olmamıştır.
S O N U Ç : Temyiz edilen kararın 2. ve 3.bentlerde açıklanan sebeplerle taraflar yararına BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine,iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 22.04.2008 sa.