Yargıtay Kararı 19. Hukuk Dairesi 2014/9424 E. 2014/13540 K. 16.09.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 19. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/9424
KARAR NO : 2014/13540
KARAR TARİHİ : 16.09.2014

MAHKEMESİ : İstanbul 40. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 24/10/2013
NUMARASI : 2013/70-2013/231

Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı mahkemenin asıl ve birleşen davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde birleşen davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

– K A R A R –

Asıl ve birleşen dava, kan ve kan kompenentlerinin tedariki sözleşmesinden kaynaklanan alacakların tahsili amacıyla başlatılan icra takiplerine vaki itirazlara ilişkindir.
Davalı vekili, asıl ve birleşen davaların reddini savunmuştur.
Mahkemece, dava konusunun TTK’nun 4. maddesinde sayılan işlerden olmadığı gibi davacının dernek olması nedeniyle amacını gerçekleştirmek amacıyla yaptığı sözleşmeden dolayı tacir olarak kabul edilemeyeceği, asıl ve birleşen davanın her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olmadığı, bu nedenle nispi ticari dava olarak da kabul edilemeyeceği gerekçeleriyle görevsizlik kararı verilmiş, kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
TTK’nun m.16/1 hükmüne göre, “Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar.” Somut olayda davacı T.. D..’nin kan ve kan kompenentlerini satarak uyuşmazlığa konu sözleşme bakımından ticari bir amaç güttüğü ve ticari işletme işlettiği açık olup, TTK’nun anılan hükmü uyarınca hakkında tacirlere ilişkin hükümler uygulanır. Dolayısıyla tarafların tacir olması veya tacir olmasa dahi kanundan dolayı tacir sayılması ve işin her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili bulunması nedeniyle söz konusu davanın TTK’nun 4’üncü maddesinin 1’inci fıkrasına göre ticari dava olarak kabulü gerekir. TTK’nun 5’inci maddesinin 1’inci fıkrasına göre ticari davalara ticaret mahkemeleri tarafından bakılacağı gözetilerek işin esasının incelenmesi gerekirken, davanın asliye hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiği belirtilerek yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 16.09.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.