Yargıtay Kararı 19. Hukuk Dairesi 2009/9681 E. 2009/11483 K. 09.12.2009 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 19. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/9681
KARAR NO : 2009/11483
KARAR TARİHİ : 09.12.2009

Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi
Tarih : 2.7.2009
Nosu : 406-545

Taraflar arasındaki sıra cetveline itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-KARAR-

Dava muvazaa iddiasına dayalı sıra cetveline itiraz davasıdır.
Davalı yargılama sırasında davayı kabul etmiştir.
Mahkemece sıra cetvelinin İcra ve İflas Kanunu’nun 206 ncı maddesine uygun biçimde yapıldığı, muvazaalı olduğu iddia edilen davalı alacağının işçi alacaklısı olup anılan hükme göre birinci, davacı alacağının ise dördüncü sırada yer aldığı; davalıya isabet eden payın öncelikle davacıya ödenmesi şeklinde hüküm kurulması halinde yasanın 207 nci maddesine aykırılık oluşacağı ve bu uygulamanın ayrı bir muvazaaya yol açabileceği gerekçesiyle; taleple de bağlı kalınarak birinci sıradaki alacaklının cetvelden çıkartılarak cetvelin iptaline karar verilmiş; hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Haciz yolu ile takiplerde düzenlenen sıra cetvellerinde esas alınan husus haciz tarihleri ve hacze iştirak halleridir (İİK.m.100, 101, 268 ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun m.21/I). Bu durumda davalıya isabet eden payın, yargılama giderleri de dâhil olmak üzere öncelikle davacıya tahsisine, artan kısım bulunması halinde davalıya verilmesine karar verilmek gerekir.
Mahkeme gerekçesinde yer alan İcra ve İflas Kanunu’nun 206 ve 207 nci maddeleri, kural olarak iflas tasfiyesi aşamasında düzenlenen sıra cetvellerine dayanak teşkil etmektedir. Dolayısıyla somut olayda davalı alacağının birinci, davacı alacağının dördüncü sırada olduğu yönündeki tesbit, isabetli değildir. Öte yandan davalı ile garameye giren SGK Başkanlığı tarafından açılmış bir dava bulunmadığından, adı geçene isabet eden payın kesinleştiği tartışmasız olup; yeni bir muvazaaya yol açılabilmesi mümkün değildir.
Açıklanan durum karşısında, yukarıda belirtildiği şekilde hüküm tesisi gerekirken, yazılı ve yerinde olmayan gerekçe ile sıra cetvelinin iptaline karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 9.12.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Aslı gibidir.