Yargıtay Kararı 19. Hukuk Dairesi 2009/8576 E. 2010/5108 K. 27.04.2010 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 19. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/8576
KARAR NO : 2010/5108
KARAR TARİHİ : 27.04.2010

Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

-KARAR-
Davacı vekili, taraflar arasında 13.09.2000 tarihli Tarımsal Kredi Sözleşmesi akdedildiğini, ödenmeyen kredinin tahsili amacıyla girişilen icra takibinin itiraz üzerine durduğunu belirterek itirazın iptali ile takibin devamına ve icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, davalının icra takibine yaptığı itirazın iptali ile takibin 15.747.24 TL üzerinden devamına karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Uyuşmazlık Tarımsal Kredi Sözleşmesinden kaynaklanan ilamsız icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkin olmasına rağmen karar gerekçesinde banka ile davalı arasında kredi kartı sözleşmesi yapıldığı, davalının kredi kartı ile yapmış olduğu harcama bedellerini ödememesi üzerine davalı aleyhine icra takibine geçildiğinden bahsedilmiştir.
Anayasanın 141.maddesinin 3.fıkrası, “bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.”buyurucu hükmünü içermektedir. HUMK’nun 388.maddesinde de kararın kapsayacağı hususlar ayrıntılı biçimde belirtilmiş olup, bu maddenin 3.bendine göre mahkeme kararında iki tarafın sav ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması red ve üstün tutma nedenleri, sabit görülen vakıalarda bunlardan çıkarılan sonuç ve hükmi sebep açıkça gösterilmesi zorunludur.
Mahkemece verilen kararın gerek yukarıda değinilen Anayasanın 141/3 ve HUMK’nun 388/3.maddeleri hükümlerine aykırı olması, gerekse de banka kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacağın likit olduğu halde aksine düşünceyle icra inkar talebinin reddine karar verilmesi doğru olmayıp hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, 27.04.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.