YARGITAY KARARI
DAİRE : 19. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2007/8960
KARAR NO : 2008/3405
KARAR TARİHİ : 03.04.2008
Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki birleşen konkordatonun feshi- itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince duruşmasız, davalı vekilince de duruşmalı olarak temyiz edilmiş ise de, davanın niteliği itibariyle bu isteğin reddiyle incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
– K A R A R –
Davacı vekili, davalının teklif ettiği konkordatonun tasdik edildiğini, müvekkiline konkordato projesine uygun ödeme yapılmadığını ileri sürerek konkordatonun feshini talep etmiş, birleştirilen dosyada davalının takibe itirazının iptali ile takibin devamına, % 40 icra inkar tazminatına karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davacıya olan borcunu ödediğini belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece davacının fesih talebinde haklı olduğu, takip tarihi itibariyle 107.043.89 YTL alacağı bulunduğu gerekçesiyle konkordatonun davacı yönünden feshine birleşen davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Alacaklı tasdik edilen konkordatonun kendisi yönünden feshini İİK.’ nun 307. maddesi uyarınca isteyebilir . Hükme göre alacaklının konkordatonun feshini isteyebilmesi için tasdik edilen konkordatonun etkilenmesi gerekir. Konkordatodan etkilenmeyen alacaklının konkordatonun feshi davası açmakta hukuki yararı bulunmadığından fesih davası açamaz. Davacı alacaklının alacağı rehinle teminat altına alındığından konkordatodan etkilenmez. Ancak, daha sonra rehnin paraya çevrilmesi yoluyla yapılan takipten sonra rehin açığı oluştuğundan ve rehin açığını alacaklı konkordato şartlarına göre isteyebileceğinden konkordatonun feshi davası açmakta hukuki yararı bulunmaktadır. Davalı borçlu konkordato şartlarına göre ödeme yaptığını kanıtlayamadığından konkordatonun feshine karar verilmesinde ve alacak miktarını saptayan ayrıntılı ve gerekçeli bilirkişi raporunun hükme esas alınmasında bir isabetsizlik bulunmadığından tarafların temyiz itirazlarının reddiyle hükmün onanması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 03.04.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.