Yargıtay Kararı 19. Hukuk Dairesi 2007/2880 E. 2007/9203 K. 25.10.2007 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 19. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2007/2880
KARAR NO : 2007/9203
KARAR TARİHİ : 25.10.2007

Mahkemesi :Sulh Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
– K A R A R –
Davacı vekili, taraflar arasındaki ticari ilişki sonucu davalının müvekkilinden mal satın alıp kısmi ödeme yaptığını, müvekkilinin bakiye cari hesap alacağının tahsili için davalı aleyhine takibe geçtiğini, ancak davalının takibe karşı haksız itirazda bulunduğunu öne sürerek itirazın iptali ile % 40 tazminata karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, yetkili İcra Müdürlüğü ve Mahkeme’nin müvekkilinin ikametgahı olan Manavgat olduğunu, müvekkilinin davalıya herhangi bir borcu olmadığını, davacının düzenlediği 13.04.2005 tarihli vade farkı faturasının kabul edilmeyip iade faturası kesildiğini, taraflar arasında vade farkı hususunda bir anlaşma veya uygulamanın bulunmadığını öne sürerek davanın reddi ile % 40 tazminata karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece yapılan yargılama sonunda, taraflar arasındaki ticari ilişki sonucu davacının davalıya mal sattığı, davalının kısmi ödeme yaptığı, davacı tarafından düzenlenen vade farkı faturasının davalı tarafından kendi kayıtlarına alındığı gerekçesi ile davanın kabulüne, davacı yararına % 40 tazminata karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Davalı vekili, icra takibine karşı yaptığı 10.10.2005 tarihli itirazında, borcun esası ile birlikte icra dairesinin yetkisine de itiraz etmiş, davaya cevap dilekçesinde de hem icranın, hem de mahkemenin yetkisine itiraz etmiştir. Bu durumda mahkemece öncelikle icra dairesinin yetkisi hususunda inceleme yapılıp olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi gerekirken bu yönler incelenmeden yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma biçimine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 25.10.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.