Yargıtay Kararı 19. Hukuk Dairesi 2006/8375 E. 2007/2133 K. 06.03.2007 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 19. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2006/8375
KARAR NO : 2007/2133
KARAR TARİHİ : 06.03.2007

Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
– K A R A R –

Davacı vekili, taraflar arasında akaryakıt ve kalorifer yakıtı mal alımı sözleşmesi imzalandığını, müvekkili şirketin litre fiyatı üzerinden aldığı ürünü davalıya sattıktan sonra davalı şirketin ton birimi üzerinden hesaplama yaparak ödemede bulunduğu için müvekkilinin zarara uğradığını ileri sürmüş ve 36.000.000.000.-TL.nin dava tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, sözleşme ve şartname ile yakıtın KG olarak satışının kabul edildiğini, ihale komisyonunun ihaleyi KG üzerinden davacıya yaptığını, satışın litre üzerinden yapılması gerektiği iddiası ile açılan davanın yersiz olduğunu savunmuştur.
Mahkemece benimsenen bilirkişi …’ın raporuna göre davanın kısmen kabulüne, 32.417.00.-YTL.nin dava tarihinden işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Uyuşmazlıkla ilgili “Akaryakıt ve Kalorifer Yakıtı Mal Alımı Tip İdari Şartnamesi”nin 2. maddesinde ihale konusu malın miktarı ton olarak belirtilmiş ve aynı şartnamenin 52.3 ncü maddesinde net kg. üzerinden teslimat yapılacağı öngörülmüştür. İhaleyi kazanan davacı şirketin 03.06.2003 tarihli birim fiyat teklif mektubunda ihale konusu mal için toplam 343.158.000.000.-TL. bedel önerilmiş ve bu bedel uygun görülerek ihale gerçekleştirilmiştir. İhale sonucunda taraflar arasında imzalanan Akaryakıt ve Kalorifer Yakıtı Mal Alımı Sözleşmesi’nin 5.1 nci maddesinde sözleşmenin konusu olan malların miktarı yine ton ölçüsü ile belirtilmiş, 6. maddede ise bunların toplam bedelinin davacının teklif mektubunda bildirdiği gibi 343.158.000.000.-TL.dan ibaret olduğu belirtilmiştir. Gerek ihale şartnamesinde gerekse sözleşmede ölçü birimi olarak “ton” esas alınmıştır. Bunların hiçbirinde “litre” birimine yer verilmemiştir. Davacı şirket TTK.nun 20. maddesi uyarınca işlerinde basiretli davranmak zorundadır. Teklif mektubunun başlangıcında “ihale dökümanını oluşturan bütün belgelerin incelendiği, okunduğu ve herhangi bir ayrım ve sınırlama yapılmadan bütün koşulları ile kabul edildiği” yazılıdır. Bu durum karşısında verilen teklifin şartname ve sözleşmede ton olarak miktarları belirtilen malın toplam bedeli olduğunun kabulü gerekir.
Mahkemece açıklanan yönler gözetilmeksizin delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşerek litre üzerinden hesaplama yapılıp, görüş bildiren bilirkişi raporunun hükme esas alınmasında isabet görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre öteki yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 06.03.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.