YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/4800
KARAR NO : 2015/18113
KARAR TARİHİ : 09.12.2015
Y A R G I T A Y İ L A M I
MAHKEMESİ : Bodrum 1. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 26/09/2014
NUMARASI : 2009/1019-2014/1289
Dava dilekçesinde, 11.07.2009 ve 01.08.2009 tarihli kat malikleri olağanüstü genel kurul toplantısında yapılan seçimin iptali ile yönetim planının geçersizliğine karar verilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı dilekçesinde özetle; 5711 sayılı Yasa hükümlerine göre, Aktur Sitesinde yeni yönetim planı oluşturulması için hazırlanan taslağın kat maliklerinin oy çokluğu ile kabul edildiğini ancak yapılan oylamanın geçersiz olduğunu, yönetim planının tapuya tescilden sonra yürürlüğe gireceğini, taslağın kanun hükümlerine uyulmadan yapıldığını belirterek dava konusu yönetim planına ve yeni yönetim seçimine ilişkin kararın iptaline ve yönetim planının geçersizliğine karar verilmesini talep ve dava etmiş, mahkemece; 5711 sayılı Yasa’nın geçici 3. maddesi gereğince toplantı ve karar yeter sayısının, yeni yönetim planının kabulü için yeterli olduğu, davacının, dava konusu toplantılara vekili aracılığıyla katılmış olup davanın da bir aylık hak düşürücü süre geçtikten sonra açıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak;
İptali istenen 11.07.2009 tarihli kat malikleri kurul toplantısında yönetim planının değiştirilmesine ilişkin kararlar alındığı anlaşılmaktadır. Kat Mülkiyeti Yasasının 33. maddesi gereğince “Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz.” Buna göre Kat Mülkiyeti Yasasının 28. maddesi gereğince yönetim planı tüm kat maliklerinin 4/5
çoğunluğu ile değiştirilebileceği, maddede belirtilen nitelikli çoğunlukla alınmamış kararın yok hükmünde bir karar olacağı bu nedenle bu tür kararların iptalinde süre koşulu aranmayacağı dikkate alınmadan 11.07.2009 tarihli kat malikleri kurul kararının iptali davasının da reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 09.12.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.