Yargıtay Kararı 18. Hukuk Dairesi 2014/5920 E. 2014/11991 K. 08.07.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/5920
KARAR NO : 2014/11991
KARAR TARİHİ : 08.07.2014

MAHKEMESİ : Manavgat Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 05/12/2013
NUMARASI : 2012/438-2013/997

Dava dilekçesinde, 31.10.2011 tarihli kat irtifakı tesis işleminin iptali ile mevcut duruma göre ihyası istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Temyiz istemlerinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacılar vekili dava dilekçesinde; 31.10.2011 tarihli kat irtifakı tesis işleminde müvekkillerinin iradesi sakatlanarak davacılar aleyhine olarak kurulan ve davalı Cavit’in haklarını genişleten kat irtifakı işleminin iptaline, terkin olunan kat irtifakının çatı arasında bulunan iki kesimin eşit olarak 3 ve 4 numaralı bağımsız bölümlere eklenti olarak ilintilendirilmek suretiyle ihyasına, bu mümkün olmadığı takdirde anataşınmazın 1/4 er hisselerle paylı mülkiyet esasına göre tapusunun tashihine karar verilmesini istemiş, mahkemece 3 ve 4 nolu bağımsız bölümler ve üzerindeki eklentilerin fiili duruma ve eşit olan arsa paylarına uygun olacak şekilde mimari projelerinin tadil edilmesine karar verilmiştir.
Dava, tarafların talebi üzerine çizdirilip onaylanan mimari projenin fiili duruma uyarlanması isteminden ibarettir. Davacılar da dahil (vekil aracılığıyla) anataşınmazın tüm maliklerinin Side Belediye Başkanlığı’nın 1994 tarih ve 135 sayılı, 26/10/2011 tarih ve 2011-32/1 sayılı mimari projeleri (genel inşaat projesi) dayanak gösterilerek kat irtifakı kurulması için müracaat edip resmi senet düzenledikleri, kat irtifakının onaylı projeye göre tesis edildiği anlaşılmaktadır.
1-Verilen vekaletnameler ile yetkiye dayalı olarak düzenlenen ve belediyece onaylanan bağımsız bölüm listesi ve arsa payına uygun olarak 28.10.2011 tarihinde anataşınmazda kat irtifakı kurulmuş olduğu anlaşıldığından, kat irtifakı işleminin iptali ile arsa payı düzenlemesi talebinin reddine karar verilmesi gerekirken, tarafların iradelerine uygun onaylı projenin fiili duruma uyarlanması yönünde kat maliklerinin yerine geçerek tadil kararı verilmesi,
2-634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 3. maddesi kat mülkiyetinin bu mülkiyete konu olan anayapının bağımsız bölümlerinden her birine kat irtifakının kurulduğu tarihteki, doğrudan doğruya kat mülkiyetine geçilme halinde ise, bu tarihteki değeri ile oranlı olarak tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulacağı, arsa paylarının bağımsız bölümlerin değeri ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibinin, arsa payının düzenlenmesi için mahkemeye başvurabileceğini düzenlemiştir. Buna göre arsa payı düzenlemesi yeniden yapılabilmesinin ilk şartı, arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleriyle oransız olarak belirlenmiş olmasıdır. Bu hususa dayalı istemlerde mahkeme tüm kanıtları değerlendirerek bağımsız bölümün değeri ile bölüme özgülenen arsa payını karşılaştırıp denklik sağlamaya çalışmalıdır. Söz konusu işlem yapılırken de bağımsız bölümlerin cinsi, bulunduğu kat, alanı, ısınma sistemi, aydınlanması, mimari kullanımı ve konumu, cephesi ve manzarası gibi hususlar değerlendirme için esas alınır. Değerlendirmeye esas alınacak tarihten sonraki imar durumu ile cins ve manzara değişiklikleri, bakım ve onarım çalışmaları nedenleriyle meydana gelen değer artış ve eksilmeleri dikkate alınmaz. Buna göre bağımsız bölümlerin, kat mülkiyetinin kurulduğu tarihteki değerlerinin yukarıda açıklanan unsurları ve bu belirlemeye göre tapu sicilinde kayıtlı arsa paylarında düzeltilmesi gereken bir yanlışlık olup olmadığı eğer var ise bağımsız bölümlerin arsa paylarının ne oranda olması gerektiği, denkleştirmenin ivaz ilavesi veya ne şekilde yapılacağı hususlarında yeterli araştırma ve inceleme içermeyen bilirkişi kurulu raporuna göre karar verilmesi,
Doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 08.07.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.