YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/5189
KARAR NO : 2014/15944
KARAR TARİHİ : 11.11.2014
MAHKEMESİ : Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 31/10/2013
NUMARASI : 2013/212-2013/462
Dava dilekçesinde, davacının siyasi parti üyeliğinin yok hükmünde olduğunun tespitine karar verilmesi talep edilmiştir. Mahkemece talep hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı dava dilekçesinde; kendisinin bilgisi dışında D.. P..nin S.İlçe Başkanlığı tarafından 2001 yılında anılan partiye üye yapıldığını, başvurusu üzerine partiden üyeliğinin iptal edildiğini, ancak yapılan parti üyeliğinin tesis edildiği 2001 yılından itibaren yok hükmünde sayılmasını istemiş, mahkemece talep hakkında davacının karar tarihinde davalı siyasi partiye herhangi bir üyeliği bulunmadığından karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 3. maddesinde; “Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlara uygun olarak; milletvekili ve mahalli idareler seçimleri yoluyla, tüzük ve programlarında belirlenen görüşleri doğrultusunda çalışmaları ve açık propagandaları ile milli iradenin oluşmasını sağlayarak demokratik bir Devlet ve toplum düzeni içinde ülkenin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşması amacını güden ve ülke çapında faaliyet göstermek üzere teşkilatlanan tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır.” 4. maddesinde; “Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olarak çalışırlar.Siyasi partilerin kuruluşu, organlarının seçimi, işleyişi, faaliyetleri ve kararları Anayasa’da nitelikleri belirtilen demokrasi esaslarına aykırı olamaz.” 6. maddesinde; “Her Türk vatandaşı, kanunda ve parti tüzüğünde gösterilen şartlara ve usullere göre siyasi partilere üye olma ve dilediği anda üyelikten çekilme hakkına sahiptir. Kimse, aynı zamanda birden fazla siyasi partinin üyesi olamaz, aksi halde üyelik sıfatı bu siyasi partilerin hepsinde birden sona ermiş sayılır. Kimse, bir partinin birden fazla teşkilat birimine üye kaydolamaz, aksi halde son kayıt tarihinden önce yapılmış olan üyelik kayıtları geçersizdir.” 121. maddesinde ise; “Türk Kanunu Medenisi ile Dernekler Kanununun ve dernekler hakkında uygulanan diğer kanunların bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri, siyasi partiler hakkında da uygulanır. ” hükümleri yer almaktadır.
Somut olayda; davacının davalı siyasi partiye üyelik kaydına ilişkin tüm bilgi ve belgeler getirtilip, üyelik başvuru formunda yer alan davacıya ait imzanın incelemesi hususunda gerekirse teknik bilirkişiden rapor aldırılıp sonucu uyarınca bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve araştırma ile karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.