Yargıtay Kararı 18. Hukuk Dairesi 2014/3263 E. 2014/10616 K. 16.06.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/3263
KARAR NO : 2014/10616
KARAR TARİHİ : 16.06.2014

MAHKEMESİ : Isparta 2. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 13/11/2013
NUMARASI : 2013/365-2013/915

Dava dilekçesinde, davalı dernek şubesinin olağanüstü genel kurul toplantısına katılanların listesi ve gündemindeki usulsüzlüklerin tespiti ile yeniden düzenlenmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacılar dava dilekçesinde; davacıların davalı derneğin şube yönetim kurulu üyeleriyken genel merkez tarafından görevden alındıklarını, yerlerine yeni yönetici atandığını, şube üyelerinin 1/5 nin yazılı başvurusu üzerine yeni atanan yöneticiler tarafından olağanüstü genel kurul toplantısı kararı alındığını ve gündem oluşturulup yerel gazetede yayınlandığını, ancak gündemde sadece yönetim kurulu seçiminin bulunması gerektiğini, yeni üye kaydı yapılmasının doğru olmadığını belirterek usulsüzlüklerin tespiti ile genel kurul toplantısına katılanlar listesinin tespiti ve gündemin yeniden düzenlenmesini istemiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
1-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun görevin belirlenmesi ve niteliği başlıklı 1. maddesinde mahkemelerin görevinin ancak kanunla düzenleneceği ve göreve ilişkin kuralların kamu düzeninden olduğu belirlendiğinden bu husus mahkemelerce yargılamanın her aşamasında kendiliğinden dikkate alınması gerektiği; asliye hukuk mahkemelerinin görevini belirleyen 2. maddesinde ise, dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkemenin aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesi olduğu, bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesinin diğer dava ve işler bakımından da görevli olduğu hükme bağlanmıştır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 33. maddesi uyarınca olayları açıklamak taraflara, hukuki niteleme ise hakime aittir. Dava, tüzel kişi olan derneğin genel kurul toplantısına katılım listesinin tespiti ve gündeminin yeniden düzenlenmesi istemine ilişkin olup, şahıs varlığından kaynaklanmaktadır. Yukarıda açıklanan yasal düzenlemelerde, şahıs varlığına ilişkin davalarda asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğu hükme bağlandığı dikkate alındığında; davanın asliye hukuk mahkemesinde görülüp karara bağlanması gerektiğinden, dava dilekçesinin görev yönünden reddi yerine, yargılamaya devamla işin esasının incelenip davanın kabulüne karar verilmesi,
2-Kabule göre de;
5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 2/h maddesinde; dernek şubelerinin, dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için bir derneğe bağlı olarak açılan, tüzel kişiliği olmayan ve bünyesinde organları bulunan alt birim olarak tanımlanmıştır. Bu olgu gözetildiğinde, kanun ile derneklere şube açma imkanının tanınması ve dernek şubelerinin organlarının bulunması, şubelerin tüzel kişiliği bulunduğu sonucunu doğurmayacağı halde karar başlığında tüzel kişiliği bulunmayan dernek şubesinin davalı olarak gösterilmesi,
Doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 16.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.