YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/2030
KARAR NO : 2014/6707
KARAR TARİHİ : 10.04.2014
MAHKEMESİ : Silivri Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 27/11/2013
NUMARASI : 2010/894-2013/838
Dava dilekçesinde, projeye aykırılıkların eski hale getirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı dava dilekçesinde; davalının, kat maliklerinin onayını almadan, bağımsız bölümünde ve anagayrimenkulün dış görünümünü değiştirecek şekilde ana duvarlar, taşıyıcı sistemindeki kiriş ve kolonlar ile perde duvarlarda keyfi tadilatlar yaptığını ileri sürerek, projeye aykırı olarak yapılan tadilatların tespiti ile eski hale getirilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 19. maddesinin 1. fıkrasında, kat malikleri anataşınmazın bakımı ve mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecbur olduğu; 2. fıkrasında ise kat maliklerinden birinin, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramayacağı, devamında da kat maliklerinin kendi bağımsız bölümlerinde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamayacağı hükme bağlanmıştır. Dosya içindeki bilirkişi kurulu raporunda; proje üzerinde bağımsız bölüm numaralarının işlenmediği, bu nedenle projeye aykırı olarak yapılan uygulamaların hangi bağımsız bölümde yapıldığının tespit edilemediği ancak yerinde yapılan inceleme ile 2. normal kattaki dairelerden birinde aykırılıklar tespit edildiği bazı bağımsız bölümlerde ise inşaat aşamasında oluşmuş aykırılıkların projeye uygun hale getirildiği açıklanmıştır.
Proje tam olarak uygulanmadığından, yerinde uzman bilirkişiler marifetiyle yeniden inceleme yaptırılıp onaylı mimari proje uygulanarak dava konusu bağımsız bölümün projedeki hangi bölüme karşılık geldiği saptanıp bundan sonra projelerdeki durum ile fiili durum ayrıntılı olarak tespit edilerek krokiye de bağlanmak suretiyle müdahale edilen ve projeye aykırı olan bölüm hiçbir kuşku ve duraksamaya meydan verilmeden belirlenip, bu konuda tüm deliller toplandıktan sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yetersiz incelemeye dayalı bilirkişi raporuna itibarla davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 10.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.