Yargıtay Kararı 18. Hukuk Dairesi 2013/17664 E. 2014/7068 K. 15.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/17664
KARAR NO : 2014/7068
KARAR TARİHİ : 15.04.2014

MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 15. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 02/07/2013
NUMARASI : 2011/1838-2013/617

Dava dilekçesinde, karar iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı dava dilekçesinde, D.. Şelale S…C… isimli sitenin 10.04.2010 tarihli olağan kat malikleri kurulu toplantısının kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istemiş, mahkemece ilgili kat malikleri kurulu toplantısında alınan kararın 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesi ile yönetim planına aykırı olarak bağımsız bölüm olan sosyal tesise ait aidat açısından muafiyet tanınması ve tapuda iki ayrı bölüm olan dairelerin birleştirilmesi sonucu fiilen tek hacim şekilde kullanılması nedeniyle tek bir aidat alınmasına, kendi içlerinde arsa payları ve metrekareleri farklı olmasına rağmen dairelerin oda bazında değerlendirmeye alınarak aidat bedellerinin karşılaştırlmamasına ilişkin kararların sadece davacı bakımından hüküm doğuracak şekilde iptaline karar verilmiştir.
Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinde, dava konusu D… Şelale S… C.. isimli sitenin dokuz bloktan oluşan binalar, kafeterya ve kapalı yüzme havuzu ile arsasından oluştuğu ve kat mülkiyetinin kurulu bulunduğu, davacının da bu sitede bağımsız bölüm maliki olduğu anlaşılmaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü bir anlaşma olmadıkça kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak, ana gayrimenkulun bütün ortak yerlerinin giderlerine arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. Anayapıya ilişkin yönetim planının üçüncü bölümünün 24. ve 25. maddelerinde anataşınmazın giderlerine katılım şekli düzenlenmiştir. Yine Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 28.maddesine göre yönetim planı yönetim tarzını kullanma maksat ve şekillerini düzenleyen ve bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir.
Kat maliklerinden her birisi kendi hukukunu ilgilendiren yasalara ve yönetim planına aykırı kat malikleri kurulu kararının iptalini isteyebilir ve bağımsız bölümlerin mülkiyet hakkının kısıtlanmasını başlı başına kendisi isteyebilir. Mahkemelerce kat maliklerinin mülkiyet haklarından doğan bu hak ve yetkileri ile iradeleri yerine geçecek biçimde karar alınamaz.
Bu nedenle mahkemece yukarıda açıklanan esaslar gözetilerek Kat Mülkiyeti Kanunu ile yönetim planına aykırı olarak alınan kararların tespiti ile varsa bu kararların iptallerine karar verilmesi yönünde karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu biçimde yönetim planına aykırılıkları tespit edilen kararlar ile ilgili olarak sadece davacı bakımından hüküm doğuracak şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 15.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.