Yargıtay Kararı 18. Hukuk Dairesi 2006/4241 E. 2006/5784 K. 10.07.2006 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2006/4241
KARAR NO : 2006/5784
KARAR TARİHİ : 10.07.2006

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Dava dilekçesinde tamirat yapılmasına izin verilmesi ve bağımsız bölümde meydana gelen zararaın faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm bir kısım davalılar vekili Av. … tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

1-Dosya içinde mevcut tebliğ evraklarına göre; davalılar …, …, … ve …’ya dava dilekçesi tebliğe çıkarılmış ancak belirtilen adreslerde tanınmadıklarından tebligat evrakı iade edilmiş ve daha sonra da yeniden adres araştırması yapılmamış ve usulüne uygun dava dilekçesi tebliğ edilmemiştir.
Tebligat Kanununun 21. ve Tüzüğün 28’inci maddesi hükmü uyarınca yapılacak tebliğlerde, muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste bulunmazsa, tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini, anılan tüzük maddesinde gösterilen bilmesi muhtemel kişilerden soruşturup beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp altını imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazarak imzalaması gerekir. Bu soruşturmada, muhatap ve onun yerine tebliğ yapılabilecek kimseler, o adreste bulundukları halde tebliğin yapılacağı sırada orada mevcut olmadıklarının saptanması durumunda, Tüzüğün 30 uncu maddesine göre tebliğ memuru, tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti veya meclis azasından birine veyahut zabıta amir veya memuruna imza karşılığında teslim edip, usulünce düzenlenen ihbarnameyi, gösterilen adresteki kapıya yapıştıracak ve durumu muhatabına duyurmasını mümkünse en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da ismini ve imzasını alarak bildirecektir.
Aynı Yasanın 35.maddesine göre tebligat yapılabilmesi ise muhataba daha önce aynı adreste yasaya uygun bir tebligat yapılmış olması koşuluna bağlıdır.
Buna göre somut olayda, usulüne uygun dava dilekçesi tebliğ edilmediği halde davalılara aynı adrese çıkarılan mahkeme kararının aynı Yasanın 35. maddesine göre tebliğinin geçerli olduğunun kabul edilmesi mümkün değildir.
Bu itibarla, davalıların tebligata yarar açık adresleri sıkı bir şekilde ilgili kurumlardan ve zabıta araştırmasıyla tespit edilerek ve yukarda açıklanan usullere uyun olarak mahkeme kararı ve temyiz dilekçesinin tebliğ edilmesinden sonra temyiz süresi ile cevap süresi beklendikten sonra,
2-Dava konusu sitenin birden fazla parsel üzerinde olup olmadığı, kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kurulu olup olmadığının ve tüm bağımsız bölümler ile maliklerini gösteren tapu kayıtlarının ve yönetim planının Tapu Sicil Müdürlüğünden,
3-Davalı …’ın Avukat …’na verdiği vekaletnamenin veya onaylı örneğinin ilgilisinden istenip getirtilerek,
Temyiz incelemesi yapılmak üzere iadesi için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 10.07.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.