Yargıtay Kararı 18. Hukuk Dairesi 2006/3349 E. 2006/4272 K. 25.05.2006 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2006/3349
KARAR NO : 2006/4272
KARAR TARİHİ : 25.05.2006

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Dava dilekçesinde, çatının onarılmasına ve 26.10.2002 tarihli kat malikleri kurul kararının çatı onarımı ile ilgili maddesinin yok sayılmasına karar verilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın davacı … açısından reddine, diğer davacı yönünden kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı Münteha Zarar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

1-Tebligat Kanununun 21. ve Tüzüğün 28’inci maddesi hükmü uyarınca yapılacak tebliğlerde, muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste bulunmazsa, tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini, anılan tüzük maddesinde gösterilen bilmesi muhtemel kişilerden soruşturup beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp altını imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazarak imzalaması gerekir. Bu soruşturmada, muhatap ve onun yerine tebliğ yapılabilecek kimseler, o adreste bulundukları halde tebliğin yapılacağı sırada orada mevcut olmadıklarının saptanması durumunda, Tüzüğün 30 uncu maddesine göre tebliğ memuru, tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti veya meclis azasından birine veyahut zabıta amir veya memuruna imza karşılığında teslim edip, usulünce düzenlenen ihbarnameyi, gösterilen adresteki kapıya yapıştıracak ve durumu muhatabına duyurmasını mümkünse en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da ismini ve imzasını alarak bildirecektir.
Somut olayda, mahkeme kararı için davalılar … , … ve … ‘ün mirasçısı olan … … ‘a çıkartılan tebliğ mazbatasında muhatabın adresinde bulunamadığı yazılmış, ancak bu bilgiyi veren kişi veya kişilerin isim ve imzaları
alınmadığı gibi bu durumun haber verildiği komşunun ismi ve imzası da alınmamıştır. Yasa ve Tüzüğün yukarıda açıklanan emredici kural ve koşullarına uyulmamış olması nedeni ile tebligat geçersizdir.
Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutularak mahkeme kararının …, … ve … … ‘a usulüne uygun olarak tebliğ edilerek temyiz sürelerinin beklenmesi,
2-Davalı … adına tebliğe çıkartılan mahkeme kararı adresindeki torununa tebliğ edilmiş olmakla birlikte tebligat mazbatasına aynı konutta oturduğuna dair şerh yazılmamıştır.
Tebligat Kanununun 16.maddesi ve Tüzüğün 22.maddesine göre “kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile birlikte oturan ailesi efradından veya hezmetçilerinden birine yapılır.”
Yukarıda bahsedilen kanun hükmü gereği davalı … ‘a yapılan tebligat geçerli değildir.
Bu nedenle mahkeme kararının adı geçen davalıya usulüne uygun olarak tebliğ edilerek temyiz süresinin beklenmesinden sonra iadesi için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 25.05.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.