Yargıtay Kararı 18. Ceza Dairesi 2017/3070 E. 2019/6714 K. 03.04.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2017/3070
KARAR NO : 2019/6714
KARAR TARİHİ : 03.04.2019

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Görevi yaptırmamak için direnme, hakaret
HÜKÜMLER : Mahkumiyet

KARAR

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre, yokluğunda hüküm kurulan sanık …’na 23/07/2014 tarihinde tebliğ edilen hükmün 31/07/2014 tarihinde yapılan temyiz isteğinin araya bayram tatili girmesi sebebi süresinde yapılmış olduğu anlaşılmakla, temyiz isteminin reddine ilişkin 14/08/2014 tarihli ek karar hukuki değerden yoksun ve yok hükmünde kabul edilerek dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
CMK’nın 170/3-6 maddesi uyarınca iddianamede “mağdur, suçtan zarar görenin kimliği, yüklenen suç ve uygulanması gereken kanun maddeleri, mevcut delillerle ilişkilendirilerek yüklenen suçu oluşturan olaylar” gösterilecek, aynı Kanunun 225. maddesine göre de hüküm, ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve faili hakkında verilecektir. İddianame, sanığa isnat edilen ve suç sayılan maddi fiilleri, yerini, zamanını,mağdur ve suçtan zarar göreni açıkça göstermeli, hukuki nitelendirmesi yapılan fiilin, kanunda karşılığı olan suç ve cezası hakkında bilgi içermelidir. İsnat edilen suçun dayanağı olan maddi olaylar hakkında savunmasını yapabilecek şekilde sanığın bilgilendirilmemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin adil yargılanma hakkına ilişkin 6/3-a maddesinin ihlaline de yol açar.
Yargılamaya konu somut olayda; sanığa yüklenen ve suç olduğu kabul edilen eylemin mağdurları … ve Muhamamet Keleş olarak gösterilmesine karşın, kovuşturma sırasında iddianamede gösterilen mağdurların sıfat değişikliği ile tanık olarak dinlendiği ve sanığa isnat edilen eylemin mağdurlarının …, …, …, … ve … olduğunun kabulü ile sanık hakkında mahkûmiyet hükmü kurulmuş ise de, yargılamaya konu edilen ve hüküm kurulan hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarından usulüne uygun olarak açılmış bir ceza davası olmadığından, öncelikle Mahkemesince Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması ve sonucuna göre sanığın hukuki durumunun yeniden belirlenmesi gözetilmeden, davaya konu edilmeyen mağdurlara yönelik eylemlerden dolayı hüküm kurularak Anayasanın 90, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin adil yargılanmayı düzenleyen 6. ve CMK’nın 225. maddelerine aykırı davranılması,
Kanuna aykırı ve sanık …’nun temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye aykırı olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 03/04/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.