Yargıtay Kararı 18. Ceza Dairesi 2015/486 E. 2015/269 K. 15.04.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 18. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2015/486
KARAR NO : 2015/269
KARAR TARİHİ : 15.04.2015

MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Tehdit, hakaret
HÜKÜM : Mahkumiyet

KARAR

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- Hakaret fiilinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir. Yargılamaya konu somut olayda; otobüs şoförü olan sanığın, seyir halinde iken polis memurları tarafından durdurulup, gerekli belgelerin istendiği, eksiklik çıkması üzerine emniyete davet edildiği, işlemler sırasında tarafına haksızlık yapıldığını düşünmesi üzerine görevli polis memuruna “senin beni niye durdurduğunu çok iyi biliyorum, sen tamirci … adamısın” şeklindeki sözlerinin, katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı sözler niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurları oluşmadığının gözetilmemesi,
2- Tehdit suçu, kişinin ruh dinginliğini bozan, iç huzurunu, bilinç ve irade özgürlüğünü ihlal eden bir olgudur. Fiilin mağdur üzerinde ciddi bir korku yaratabilmesi açısından sonuç almaya objektif olarak elverişli, yeterli ve uygun olması gerekir. Ayrıca, tehdit içerdiği düşünülen sözlerin olay kapsamında hangi bağlamda kullanıldığının da değerlendirilmesi gerekir. Somut olayda sanığın emniyetteki işlemler sırasında, tarafına haksızlık yapıldığını düşünerek katılana yönelttiği, “seninle görüşeceğiz, müdürüne, savcılığa, kaymakamlığa seni şikâyet edeceğim, sizinle görüşeceğiz” şeklindeki sözlerinin, katılan aleyhine adli ve idari yollara başvurulacağı, hukuk sınırları içerisinde hakkın aranacağı anlamına gelmesi nedeni ile tehdit suçunun yasal unsurları oluşmadığı halde hükümlülük kararı verilmesi;
Bozmayı gerektirmiş ve sanığın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas mahkemesine gönderilmesine, 15/04/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.